0:05
Főoldal | Rénhírek

A plágiummal vádolt írólányt díjra jelölték

A lipcsei könyvvásár díjára jelölték a plágiummal vádolt tinédzser korú elsőregényes német sikerírót, Helena Hegemannt.

MTI | 2010. február 12.

A márciusban megrendezendő könyvvásár díjáról döntő zsűri még januárban, a plágiumvádak kirobbanása előtt tette a jelöltek listájára Hegemannt, döntését azonban a szerzői jogok megsértéséről szóló találgatások felmerülése után sem változtatja meg – közölte a testület elnöke.

Az Axolot Roadkill című sikerregény fiatal írója beismerte, hogy átvett szakaszokat más szerző könyvéből vagy blogjából. A 17 éves lánynak csütörtökön újabb plágiumvádakkal kellett szembesülnie, Benjamin Teske német filmrendező ugyanis feltűnő hasonlóságokról számolt be Try a Little Tenderness című alkotása és Hegemann regénye között. A tinédzser szerző azonban visszautasította az erről szóló vádakat. Szerinte soraival csak Teske előtt tisztelgett.

Hegemann megvédte más szerzőktől való átvételének gyakorlatát is. „Egyszerűen csak nem figyeltem eléggé. Nem plágiumról van szó, hanem intertextualitásról, olyan alkotói eljárásról, amelyet sok művész alkalmaz” – vélekedett az író, akinek kiadója is mindent megtesz a botrány elcsendesítéséért.

A lipcsei könyvvásár díját hatodik alkalommal adják majd át a március 18. és 21. közötti rendezvényen. A 45 ezer euróval járó kitüntetést a német nyelvű irodalom legjobb új megjelenései kapják.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
14 éve 2010. február 12. 11:45
1 Vándorló

"Nem plágiumról van szó, hanem intertextualitásról" Igen, és azt mondják, hogy „Egy embertől lopni: plágium. Sok embertől lopni: kutatás.” Milyen szánalmasan gyenge kifogás!