0:05
Főoldal | Rénhírek

A minisztérium Pécsen nyitja meg a tanévet

Vasárnap rendezik meg a III. Nemzeti Tanévnyitót, ezúttal Pécsett, a fennállásának 325. évét ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Az eseményen többek közt Hoffmann Rózsa oktatásér felelős államtitkár, valamint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is részt vesz.

Edupress | 2012. szeptember 2.

Pécs városa ad otthont a III. Nemzeti Tanévnyitónak, melyet vasárnap 16 órától rendeznek meg a fennállásának 325. évét ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.

A 2012/2013-as tanévet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyitja meg, az eseményen pedig beszédet mond többek közt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, továbbá Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Udvardy György, pécsi megyéspüspök és Dékány Árpád Sixtus O. Cist, zirci főapát. A hivatalos tanévnyitót megelőzően színes, ingyenes kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Diákcsemege – Tanévkezdő fesztivál Pécs belvárosában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (11):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. szeptember 3. 09:23
11 Pierre de La Croix

@Fejes László (nyest.hu): Az. :) (A "latinizmus" - be kell valljam a sine ire et studio - elve alapján - az én szóhasználatom, ő - hogy is mondjam - "kissé" más modorban fogalmazta meg, amit az idő és a homályos emlékek miatt nem tudok és akarok visszaadni. Kb. azért a leírásomból sejteni lehet, hogy milyen módon.)

12 éve 2012. szeptember 3. 09:04
10 Fejes László (nyest.hu)

@Pierre de La Croix: Micsoda sületlenség! Különben ha már a latinizmusokat akarjuk kerülni, ott van pl. a „latinizmus”...

12 éve 2012. szeptember 2. 21:05
9 Pierre de La Croix

Valami olyasmi volt hogy a "papok" latinizálni akarták az "ősmagyarok " nyelvét ezért a locativus (ő vocativust mondott) mintájára. Addig ugyanis csak az "ősi "ba be ragot az idegen nyelvű papok nem tudták megkülönböztetni egymástól. A nyelvújítás során pedigen ott ahol eddig ezt használták az ont kezdték el használni. Félreértés miatt: a "romlatlan " nyelvben másra használták. Kb. ennyi. Rég volt.

12 éve 2012. szeptember 2. 20:32
8 Fejes László (nyest.hu)

@Pierre de La Croix: Jaj! De azt még mindig enm értem, hogy egy uráli eredetű toldalék hogyan lesz latinizmus. Emlékezetem szerint még csak hasonló sincs a latinban, ami megtéveszthette volna.

12 éve 2012. szeptember 2. 20:05
7 Pierre de La Croix

Pontosabban arra hivatkozott, hogy az iskolai latin oktatásából került át a köznyelvbe. (Én amúgy pont azért használom ezt az alakot mert látszott hogy mindezt csak egy "ideális" köznyelvért harcolva találta ki. Hasonlóan elborultan nyilatkozott a nyelvjárásokról is: a legtöbbet "elszlávosodott " "germanizált " "elfajzásnak " tartotta)

12 éve 2012. szeptember 2. 19:18
6 Fejes László (nyest.hu)

@szigetva: Meg a Herr Gott! is...

12 éve 2012. szeptember 2. 17:40
5 szigetva

@Pierre de La Croix: Hogy a "Pécsett" latinizmus? És az "itt" meg az "ott" is az?

12 éve 2012. szeptember 2. 17:33
4 Pierre de La Croix

@Fejes László (nyest.hu): Tudom, azért használtam a smiley-t, hogy nem gondoltam a kritikát véresen komolynak. Az is feltűnt, hogy mindez csak egy átvétel.

(Amúgy nekem meg úgy tűnik, hogy pont Pécsett használják élőbeszédben ez utóbbi alakot. Igaz, én csak olyan "nyelvművelővel" találkoztam, aki éppen ezt találta kerülendőnek: "latinizmusnak" nevezte.)

12 éve 2012. szeptember 2. 17:21
3 Fejes László (nyest.hu)

@Pierre de La Croix: Nincs olyan településnevünk, amelyen kötelező lenne a -t(t) használata, mindig van párhuzamos lehetséges alak: Kolozsvárt / Kolozsváron, Győrött / Győrben. Egyébként ha jól rémlik, éppen a pécsiek nem mondák, hogy Pécsett.

Továbbmegyek: ha lenne is olyan „szabály”, hogy a Pécsett alak a kötelező, a nyelvhasználat gyakorlata ezt is felülírhatná.

Mindezt persze nem a saját védelmünkben írom, hiszen ez az Edupress szövege.

12 éve 2012. szeptember 2. 15:54
2 szigetva

@Pierre de La Croix: Lehet így is, úgy is. Van ilyen.

12 éve 2012. szeptember 2. 15:02
1 Pierre de La Croix

Előre is leszögezném, hogy gyakori olvasója vagyok a honlapjuknak és nagyon színvonalasnak tartom a cikkeiket, de megszólalt a dél-dunántúli patrióta (és tüke) a lelkemben: nem inkább Pécsett? :))