0:05
Főoldal | Rénhírek

A legromantikusabb szó a világon

Az amour, vagyis a franciául mondott szerelem a legromantikusabb szó a világon – válaszolták nyelvészek egy Bálint-nap alkalmából készült felmérésben.

MTI | 2010. február 13.

Kis különbséggel ugyan, de második helyre szorult a szerelem olasz megfelelője, az amore. A harmadik helyre a bellissima került, amely olaszul és spanyolul is nagyon szépet jelent. A negyedik helyen a tesoro végzett: olaszul és spanyolul is kincset fejez ki. A szó a mi tesoro, vagyis kincsem formában került fel a listára.

A legromantikusabb szavak között az olaszok állnak az élen, és a legromantikusabb nyelvnek is az olaszt választották a megkérdezettek. A nyelvek között a francia lett a második, a harmadik helyre - jócskán lemaradva - a spanyol és az angol került holtversenyben.

A felmérésben megkérték a nyelvészeket arra is, válasszák ki, melyik nyelven hangzik a legkevésbé romantikusan az a szó, hogy szeretlek. A győztes a japán vatakusi-va anata-vo ai simaszu lett, a walesi rydw i,n dy garu di, valamint a Star Trek univerzum nyelvén, klingonul mondott qaparha előtt.

A közvélemény-kutatást egy londoni székhelyű fordítóiroda, a Today Translation végezte 320 nyelvész megkérdezésével.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. június 18. 04:51
1 elhe taifin

"vatakusi-va anata-vo ai simaszu "

A való világban azonban inkább az "aisiteru"-t vagy a "szukida"-t használják. Ez a "vatakusi va anata o ai simaszu" elég tankönyv-ízű :)

13 éve 2010. június 18. 15:50
2 Kincse Sz. Örs

A szukida szerintem is szebb :)))