0:05
Főoldal | Rénhírek

A lakosság hatoda gondolkodik az ország elhagyásán

A Tárki legfrissebb kutatása szerint a rendszerváltás óta nem látott magasságra emelkedett a migrációt tervezők aránya: a felnőtt magyar lakosság hatoda gondolkodik külföldi munkavállaláson, vagy az ország végleges elhagyásán.

MTI | 2011. május 15.

Sik Endre, a Tárki vezető kutatója, az intézet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a magyar lakosság migrációs potenciálja, vagyis azok aránya, akik rövid vagy hosszú távú migrációt vagy kivándorlást terveznek, a 2000-es évek elejére nőtt meg a rendszerváltás idejéhez képest. A szakértő szerint azóta az ország határain túli munkavállalás szándéka ingadozik, ám a kivándorlást tervezők aránya lassan, de folyamatosan nő.

A Tárki vezető kutatója kiemeli: 2011 áprilisában a felnőtt lakosság 12 százaléka tervezte, hogy néhány hétre vagy hónapra külföldre megy dolgozni, míg 13 százaléka pár évi kint tartózkodásban gondolkozott, 7 százalékuk pedig végleg ki akart vándorolni. A migráció legkedveltebb célországai közé évek óta Németország és Ausztria tartozik, de az európai uniós csatlakozás hatására szabadabb munkavállalást biztosító Egyesült Királyságot is egyre többen választják – fűzte hozzá a szakértő.

Sik Endre, az MTI kérdésére válaszolva megjegyezte: nem tartja valószínűnek a külföldi munkavállalási kedv érdemleges változását amiatt, hogy május elsejétől Ausztriában és Németországban is szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is.

Az intézet áprilisban az Európai Integrációs Alap támogatásával készített felmérést, amely a Tárki 1993. óta tartó migrációs szándékokkal foglalkozó kutatássorozatába illeszkedik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (10):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. május 17. 10:26
10 Pesta

Én még az EU-csatlakozás évében jöttem külföldre huszonévesen, és részben egyetértek az előttem szólókkal. Én is kikérem magamnak, hogy fiatal felnőttként ne lenne értékrendszerem. Viszont senki se lát ki a saját buta fejéből a szűkebb-tágabb hazában. Rengeteg acsarkodás van, rosszindulat, mindenki utálja a másikat. Csak a magam példáját említve, a külföldre távozott magyarhoz is rögtön azt vágják az otthoniak, hogy ne ugasson bele az ország ügyeibe. Pedig állítom, jócskán ráférne úgy Magyarországra, mint a szomszédainkra is, hogy kinézzenek hosszabb-rövidebb időre a Kárpátokon túlra és kiszellőztessék a fejüket. Azért, hogy senki se csak a saját szájíze szerinti médiából ítélje meg a világot, hanem madártávlatból nézzen vissza.

Ma a problémákról szinte kizárólag politikai hangulatkeltés céljából beszélnek. Pl. itt ez a föntebb is említett, az elmaradott települések problémája. Saját tapasztalat is, hogy a fiatalok java a kilátástalanságból elmenekül, akár nagyvárosba, akár külföldre, épp azért, mert a legtöbben igenis a teljesítményük alapján akarnak megélni, nem alamizsnából. Sajnos az ottmaradók közül nem mindenki van ezzel így. És ahol nem fogják vissza kemény kézzel őket, ott jönnek a „gyöngyöspatai” problémák. És egyáltalán nem rendőri megoldás kell, de biztos törvényi háttér igen. Most egyik sincs meg, a rendőrség politikai játékszer és ha nem tetszik valaki az aktuális kormányzó erőnek, inkább gyorsan betiltja, avagy csinál ellene törvényt. „Egyenruhás bűnözés." És nem válnak közröhej tárgyává. Ez nem törvénykezés, ez tragikomédia. Ezalatt a pozitív példákról jobb esetben szót sem ejtenek (bár az Amnesty-féle sóhivatalok szerint ilyen nem is létezik), vagy egyenesen meghurcolják azt a politikust, aki tesz is a szűkebb környezetéért és az ott élőkért valamit. Elmaradottságról, leszakadt rétegekről kárognak, de aki meg akarja nevelni a „leszakadt rétegeket”, hogy kiutat mutasson nekik, az szerintük „szegregál”, sőt egyenesen apartheidet akar. Így lesz „náci” abból is, akin a rendőrség nem segít (épp a mindenhonnan elvont erőforrások miatt), és maga kényszerül megvédeni a munkája gyümölcsét, adott esetben a saját életét (mint számos szomorú eset mutatja, amit persze hiába is keresnénk a nemzetközi sajtóban).

A teljesítményről meg annyit, hogy a korrupció olyan szinten hat át mindent, hogy országos és regionális beruházások csak akkor indulnak be, ha az állami és EU-támogatásokból valaki megtömi a saját zsebét; míg az egyszeri fiatal munkakereső azzal szembesül, hogy csókosok ülnek mindenütt, ha meg nem, akkor éhbérért vennék csak föl dolgozni. Az egyéni vállalkozókat viszont a létező összes hatóság vegzálja, ellehetetleníti, mindenért bünteti, miközben attól, aki életében egy szalmaszálat nem tett keresztbe, senki se kérdi meg, miből telik neki ingatlanokra, vadonatúj kocsira.

Nem mondom, hogy tőlünk nyugatabbra nincsenek problémák, de ennyire súlyosan nem hatják át a mindennapokat.

12 éve 2011. május 16. 20:35
9 Nước mắm ngon quá!

@doncsecz:

Persze, a baratsag, szerelem, huseg, csalad, szulok tisztelete - ezeket en sem vonom ketsegbe, ha atfutod a pontokat, amelyeket emlitettem - ezek tobbnyire a kozeletbe, gazdasagba vetett bizalom hianyat erintik. Ezek elkeseritoek, nem a mi huszoneves generacionk tehet rola, hogy a politika alattvalokkent, kizsigerelendo, megnyuzando adofizetokke degradal le minket. csak jelszavak, lozungok, visszakuldheto, de higieniai celokra is hasznalhato cetlik ernek el minket - nem csak attol a parttol, amelyiknek a neve - egykor - a "Fiatal" szoval kezdodott.

Elolvastam a Vas Nepeben lehozott cikket, komolyabb meglepetes nem ert.

12 éve 2011. május 16. 20:04
8 doncsecz

@Fejes László (nyest.hu): Ez csak az egyik része volt annak a műsor barbár primitív mivoltjának, ugyanakkor egy sokezredik példa, hogy alapvető műveltség területén az ilyen fiatalok hol állnak. Nem ismerik a saját hazájuk történelmét, de Markó szerint sokan a saját családjukat sem ismerik, mert egyszerűen nem a nevelésükkel törődtek a szülők ezeknek a gyerekeknek, hanem saját magukkal.

@Nước mắm ngon quá!: Nem hiszem, hogy ez a hozzászólás politikai acsarkodás akart lenni, de kapcsolódott az én általam felvetett dologhoz amit ma közölt a Vas Népe és igen tartalmas cikk volt.

12 éve 2011. május 16. 20:02
7 doncsecz

@Fejes László (nyest.hu): Már nem tudom mit mondtak abba az eszelős műsorban, amikor kisiskolásokat imitáltak. Csak másodlagos forrásból tudok róla, mert sohasem néztem.

@Nước mắm ngon quá!: Tudnék én szépeket mondani érték nélküli fiatalokról akiknek fogalmuk sincs a jó ízlésről. A Balázs show és a Mónika show aminek egyes jeleneteit azért néztem meg (interneten természetesen) mert szociológiáit is tanultam azokban összeszedtek rengeteg ilyen fiatalt, akik a majmot csinálták magukból mikor a röhejes és egészségtelen szexuális életvitelükről beszéltek, aztán összebunyóztak. Én is fiatal, de nekem úgy érzem van identitásom, van értékrendszerem és vannak konkrét elképzeléseim a jövőre nézve. A teljesítményemet akarom mutatni és képezni akarom magam további tanulással, illetve kitanulással (olyan szakmát amit nem tanítanak intézményben). Egy ilyen kialakított értékrendszer szerint akarom a gyerekeimet is nevelni.

12 éve 2011. május 16. 18:29
6 Nước mắm ngon quá!

Mint a szoban forgo korosztaly egyik - nem feltetlenul reprezentativ - kepviseloje, szeretnem megkerdezni, hogy ugyan milyen ertekekkel azonosuljunk mi fiatalok?

Jol vegzett munka becsulete? Rohej, amit fizetnek, honaprol honapra, jo esetben eleg. Ezt nem neveznem becsuletnek.

Jogallamisag? Most verik szet, mar a szerzett jogok is turot ernek, lsd. korengedmenyes nyugdijasok (nem csak rendorok!) kifosztasa es nyomorba taszitasa, egyeni kepviseloi inditvanykent alcazva! Nem sul le...!

Egyenloseg, kozteherviseles? Minimalberes vallalkozok, 16%-kal adozo milliomosok!

Rend, torveny? Buntetlenul lehet kiszolgaltatott, irastudatlan, kikozositett emberek telepulesein naci multra hajazo egyenruhaban grasszalni es a belugyminiszternek nevezett maffiavezer meg 1 eve igeri, hogy 2 heten belul rend lesz?

Szolasszabadsag? Egy parttag csinovnyikokbol allo bufekerekasztal donti el, hogy melyik musor mehet es melyik nem? Ok akarjak torolni a blogomat, a kuruc.info meg vigan zsidozgat, ami csak a csovon es Ethernet-kabel kifer?

Nyugdij? Meg azoknak se fog jutni tisztessegesen, akik vegigdolgoztak 40+ evet, majd pont en bizzak abban, hogy nekem lesz 35-40 ev mulva?

Egyhaz, hit? Koszonom, szerintem vasarnap is nap van, plane, ha maskor nem er az ember bevasarolni, es akinek kell a penz, mert mi foldi halandok nem markolunk fel ketszeres koltsegteritest, az hadd dolgozzon, mert van otthon ehes szaj.

Haza, nemzeti buszkeseg? Ugyan, senkit nem erdekel mekkora a Nobel-dijas zsenik aranya, amikor nacik rohangalnak Gyongyospatan, amikor egy felanalfabeta kommunista sporttitkar alair mindent, amit az orra ele dugnak, ezt tiszteljem, erre legyek buszke?

---

Bocsanat nem szeretnem, ha a Nyest a politikai acsarkodas-anyazas szinvonalara sullyedne, de felhaborit, ha barki azt mondja, hogy a mai fiatal felnottek korosztalyanak nincs ertekrendszere, celjai, stb.

Mutasson nekunk mar valaki valamit, amiben meg hinni, bizni lehet, es nem csak hunyaszkodni, elveket megtagadva beallni tapsikolni, politikai eszmeket ugy cserelni, mint a zoknit, 20 evvel ezelotti ateistabol ajtatos profetava vedleni!

12 éve 2011. május 16. 17:41
5 Fejes László (nyest.hu)

@doncsecz: "Szent István írta a kalevalát" – ???

12 éve 2011. május 16. 17:29
4 doncsecz

"Elveszett nemzedék?" címmel jelent meg a Vas Népében a cikk, mely a huszonévesek súlyos társadalmi problémájáról. Markó Péter szociológus legfrissebb tanulmányából indul ki, melyszerint nincsen önálló generációja a magyarországi fiatalságnak, csak sodorja őket a szél. Nincsen identitásuk sem a családban, sem pedig a nemzetben és nincsenek konkrétumaik a jövőt illetően.

A hírhedt Való világban is láthattuk, hogy a "nemzeti hősök" azt hiszik Szent István írta a kalevalát és nyilván azt se tudják mi ki volt az ország első királya. Az említett cikkben az egyetemünkön kérdeztek meg három diákot, két lányt és egy fiút, akik testnevelés szakon vannak - ezek igenis törekszenek stabil, egységes közeget alkotni, így könnyen találnak jegyzeteket, tankönyveket.

Markó Péter további diagnózisában az áll, hogy az ilyen fiatalok bár kikerülhetnek diplomával, mégis sokan kényszerülnek sört csapolni és akár ott is ragadhatnak. Mindennek az eredménye a kivándorlás.

Fiataljaink a közösségi oldalakon kiélik magukat, ott kibeszélik minden problémájukat, mint a facebook, itt sokan a legszemélyesebb gondjaikat beszélik ki, a kereskedelmi médiák pedig szabályosan vadásznak az ilyenekre. Így készitik a kibeszélőshowkat (melyek rendszerint botrányosak) és valóságshowkat. Minthogy az egyházaknak az erkölcsnevelésben drasztikusan csökkent a szerepük, generációk istentelenedtek el, így hát a fiatalokban nincs meg az erkölcsi mérték, némi pénzért, meg pár perces hírnévért lejáratják magukat. A tanulmány azt is kimutatta, hogy javarésze a fiataloknak a tömegfogyasztást részesíti előnyben, viszont ezek a valóságshowk és talkshowk a lehető legrosszabb irányba terelik őket és ők ezt követik: ne a teljesítményedet nézd, hanem azt mennyire tudsz magadból hülyét csinálni. Ilyen hamis példaképei vannak a fiataloknak mint Majka, Alekosz, Laci és a többiek.

Amerikában az ilyen már a 60-as, 70-es években elindult. Janis Joplint elég említeni akinek abszolút de helytelen volt az életelve: élvezd ki az életet, dögölj meg fiatalon. Úgy látszik ezt fogja követni nemsokára a magyar fiatalság is, kiélvezik magukat ahogy lehet, egy napra sztárok lesznek, ahogy az Amerikába szokás, aztán felakasztják magukat a radiátor csőre. Markó Péter kilátástalannak látja a helyzetet, nem lesz ez másként 10 év múlva se, nincs semmi perspektíva, a demográfiai helyzet meg egyre szörnyűbb, a középréteg fogy, lassan már gazdagokból és nyomorultakból fog állni Magyarország, mint a banánköztársaságok. Orbán Viktor médiatörvényéről is tudjuk, hogy nem ez ellen lép fel, meg azon kisded álma van, hogy éveken belül lehet társadalmi és morális változást elérni, holott évtizedek óta elkorcsosult nemzedékek sora van itt. Ilyen ütemmel nem lehet gyors változást elérni.

12 éve 2011. május 16. 09:42
3 doncsecz

Hasonló témában olvastam cikket ma reggel a Vas Népében, a fiatalok identitásbeli problémájáról: nincs semmilyen jövőképük és többségük nem is akar a teljesítménye alapján érvényesülni, ehelyett hagyja, hogy a mai tömegmédia vezesse.

12 éve 2011. május 16. 09:38
2 Pesta

Mert valószínűleg a saját bére tényleg afelé közelít...

12 éve 2011. május 16. 00:38
1 tdk.112

"A lakosság hatoda gondolkodik az ország elhagyásán"

Micsoda meglepetés! El nem tudom képzelni, miért.

"nem tartja valószínűnek a külföldi munkavállalási kedv érdemleges változását amiatt, hogy május elsejétől Ausztriában és Németországban is szabadon vállalhatnak munkát"

Igen, nem valószínű, hogy sokan kimennének ugyanazért a munkáért 4x-5x annyit keresni. Teljesen valószínűtlen.

Egyébként az tetszett még, amikor pár hónapja valamelyik nagyokos azt állította, hogy a kelet-európai bérek közelítenek a nyugati bérekhez! Évszázad vicce...