0:05
Főoldal | Rénhírek

A hibát is tudni kell szimulálni

Ma már nem a gép sakktudásában mérjük a mesterséges intelligenciát, hanem 3D lövöldözős játékkal.

nyest.hu | 2009. szeptember 10.

1950-ben Alan Turing vezette be a róla elnevezett híres tesztet, ami megállapítja, hogy egy gép nevezhető-e intelligensnek. Turing tesztjében az alanynak szöveges interakcióval kell eldönteni a másik beszélgető félről, hogy gép-e vagy ember, azazhogy a teszt kikerüli a hangképzés problematikáját.

Egészen a közelmúltig a gépek intelligenciáját azzal tesztelték, hogy hogyan tud játszani különböző tábla- vagy kártyajátékokban, mint például a sakk, a go vagy a bridzs.

Újabban viszont már 3D-s játékokban teszik próba elé a számítógépeket – írja az Economist.

Idén Milánóban rendezik szeptember 7-től 10-ig a Számítógépes intelligencia és játékok című szimpóziumot, amelyen sor kerül egy 2K BotPrize nevű versenyre. A verseny lényege, hogy gépi ágenseknek (botok) kell úgy viselkedniük egy számítógépes játékban, mintha emberi játékosok volnának. A zsűritagok emberekkel és botokkal is játszanak. A győztes botnak körülbelül 4-5 zsűritagot kell majd átverniük.

Chris Pelling tavalyi döntős a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy „a robotokat természetesen könnyű beprogramozni arra, hogy olyan pontosan lőjenek, ahogy mi akarjuk. De tudniuk kell megfelelően navigálni is egy 3 dimenziós pályán, az akadályokat ki kell kerülniük, a megfelelő fegyvert kell kiválasztaniuk, és néha hibát is kell ejteniük.” Egy másik döntős ez utóbbi képességet „mesterséges hülyeségnek” nevezte.

Pelling szerint a legnagyobb kihívást a zsűri cseljeire való felkészülés okozza. A zsűritagok ugyanis gyakran saját trükkökkel manipulálják a játékmenetet, hogy kicsalják a természetellenes viselkedés az ellenfélből. Ha egy ilyen jelenségre felfigyelnek, máris elbuktunk.

A lap mindemellett felteszi a kérdést, hogy ha egy bot még át is ver egy zsűrit, az tényleg a mesterséges intelligencia jele lenne. David Fogel, egy kaliforniai szoftverfejlesztő cég elnöke szerint nem, mert amint ez megtörténik az esemény hírértéke lecsökken. „Amióta Garry Kasparovot, a legjobb emberi sakkjátékost először megverte a Deep Blue, a számítógépek sakktudásbeli fölényének ügye egyszerűen elvesztette fontosságát.”

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...