0:05
Főoldal | Rénhírek

A Google új nyelve

A Google megint új programozási nyelvet mutatott be, ezúttal talán az eddigi legkomolyabbat. A programnyelv nyílt forrású.

nyest.hu | 2009. november 17.

A Google mostanában új programnyelvek fejlesztésében is jeleskedik. Nemrég mutatták be a Javára épülő NOOP nyelvet, illetve az Android operációs rendszerükre könnyű fejlesztést biztosító Simple-t. Most egy igen komoly kezdeményezéssel, egy nyílt forrású, gyorsan forduló modern programnyelvvel álltak elő. Az új nyelv immár jobban hajaz a vállalat nevére is.

A nyelv az előbbiekel ellentétben nem szkriptnyelv, hanem alacsony szintű, úgynevezett gépi kódra fordítható (kompilált) nyelv, ám szintaxisában megmaradt magas szintű, objektumorientált nyelvnek. Ezzel ötvözi az alacsony szintű nyelvek hatékonyságát és a szkriptnyelvek kényelmét.

A Go fejlesztésekor a mai modern programozás néhány kifejezetten aktuális problematikájának megoldását tűzték ki célul, mint például: a szoftverek fejlesztésekor a felhasznált könyvtárak függőségeinek nehézkes kezelése; általános ellenérzés az erős típusossággal szemben (ezért pártol át mind több fejlesztő a szkriptnyelvekre, mint pl. a Python vagy a JavaScript); valamint a kompilált nyelvekben a párhuzamos számítási feladatok csekély támogatása.

A Go-t ezért kifejezetten a több processzoros rendszerekre optimalizálták, úgy, hogy közben a modern magas szintű nyelvekben ismert szolgáltatásokat is kínálja, mint például az ún. reflection vagy a closure; mindemellett pedig a forráskódot is rendkívül gyorsan fordítja le: a bejelentést tartalmazó hivatalos blogbejegyzés szerint szinte azonnal.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...