0:05
Főoldal | Rénhírek
Finnugor tévhitek: genetikai vagy nyelvi rokonság?

A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet?

Az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza genetikai alapon vizsgáltatná a finnugor elméletet.

nyest.hu | 2010. június 11.

Finnugorok vagyunk-e genetikailag, avagy uráli eredetű-e a magyar nyelv? Ez a két kérdés látszik összemosódni az új Orbán-kormány kulturális államtitkárának, Szőcs Gézának az index számára adott interjújában. Szőcs Géza egy korábbi bejelentését pontosítja, ahol a magyarok őstörténetének genetikai kutatását javasolja.

A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet?

A Julianus barátról elnevezett program célja a magyarság genetikai kapcsolatrendszerének feltérképezése volna. Az interjúban a kulturális államtitkár elmondta, az általa csak röviden „finnugor elméletnek” nevezett – és egyébként nyelvészek által általánosan elfogadott – nyelvi-nyelvészeti kapcsolatot genetikai módszerekkel szeretné megcáfolni: „Egyébként magam is kíváncsi vagyok, hogy a finnugor elmélet hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját” – mondta.

A magyar nyelv finnugor származása nyelvészeti kérdés, a laikusok mégis gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel. Leszögezhető: a nyelvészeten belül nem létezik „a genetikai finnugorság” elmélete. A magyar nyelv finnugor származása semmilyen szinten nem jelent genetikai kapcsolatot más finnugor népekkel, lásd egyik utóbbi cikkünket is. A finnugor elméletet, mint olyat, tehát nem lehet genetikai módszerekkel fölülvizsgálni. A Szőcs Géza által felvetett Julianus Barát Program genetikai kutatásai természetesen ettől függetlenül érdekes eredményeket hozhatnak a magyarság genetikai összetételére vonatkozóan – ám semmiféleképpen se cáfolhatják meg a magyar nyelv „finnugor rokonságát”.

A téma iránt érdeklődőket szeretettel várjuk a Nyelv és Tudomány vitaestéjén (június 14-e 17.00 óra, Írók Boltja), ahol a magyar nyelv finnugor rokonságához kapcsolódó kérdésekkel foglalkozunk majd, többek között azzal, hogy pontosítanánk, mit állít a nyelvtudomány, és mit nem.

UPDATE: Szerkesztőségünknek sikerült elérnie Szőcs Géza államtitkár kabinetfőnökét, aki annyiban pontosította az index interjújában elhangzottakat, hogy az államtitkár nem kíván metodológiai tanácsokat osztani a kérdésben, a cél nem a finnugor nyelvrokonság  „felülvizsgálata”. Pusztán a tisztánlátás és az „ezoterikus” elméletek helyretétele érdekében javasolja ezt a programot. Ígéretet kaptunk továbbá arra, hogy a hónap végén személyesen tehetjük fel kérdéseinket az ügyben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (10):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. június 11. 14:10
1 gricso

Gondolom a kijelentése után neki is szólt valaki, hogy a genetikai és a nyelvi rokonság köszönő viszonyban sem áll egymással... egyik sem cáfolja, sem bizonyítja a másikat.

13 éve 2010. június 11. 14:33
2 bm613

@gricso: Feltehetően előtte is mondták. Ezeket nem szokták érdekelni a tények.

13 éve 2010. június 11. 14:45
3 linda

Jó lett volna, ha a cikk írója névvel vállalja ezt a kis "remekművét".

Mára már túlhaladott lett az az 1800-as évek közepétől eröltetett finnugor rokonság, amit ma Magyarországon még sokan - teljesen alaptalanul - sulykolni igyekeznek. (Vajon mi lehet az oka?) A finnek egyébként már a tankönyveiket is átírták. Remek eőadásokat lehet hallani a legújabb kutatásokról és eredményekről pl. Kiss Dénestől, Papp Gábortól stb. Ezek egy része az interneten is megtalálható. ELÉG már ebből az erőltetett finnugorizmusból. Sem genetikailag, sem nyelvileg nem vagyunk rokonságban.

13 éve 2010. június 11. 15:21
4 elhe taifin

"Mára már túlhaladott lett az az 1800-as évek közepétől eröltetett finnugor rokonság, amit ma Magyarországon még sokan - teljesen alaptalanul - sulykolni igyekeznek. "

Ehhez képest érdekes módon számos országban foglalkoznak vele...pl

www.ural-gakkai.jp/top.shtml

www.kyoto-su.ac.jp/graduate/g_ffl/g_ll/kyoin/ikeda/index.html

www.helsinki.fi/~jolaakso/fgrlinks.html#oppil_Suomessa

Azért érdekes, hogy a finnugor elméletet nem fogadod el, de az önjelölt "tudósok" elméleteiben nem kételkedsz....kettős mérce? :)

"A finnek egyébként már a tankönyveiket is átírták. "

Igen, ez egy ismert városi legenda. Esetleg egy hiteles forrást?

"Kiss Dénes"

Kiss Dénes NEM nyelvész. A nyelvészet is egy szakma, tanulni kell..

De ha már ősnyelv:

hetishaman.blog.hu/2009/12/23/csillagosveny_varga_csaba_osnyelv_agyr

13 éve 2010. június 11. 16:36
5 Kincse Sz. Örs

Kedves linda!

Nem értem pontosan, miért kéne vállalnunk a felelősséget - de természetesen, amit leírtunk, az valóban úgy szerepel az említett helyeken.

Pusztán arra az egyértelmű és "agyonhallgatott" tényre próbáltuk volna meg felhívni a figyelmet, hogy genetikával genetikai kapcsolatot lehet maximum bizonyítani. Ami szintén roppantul izgalmas, szó se róla. Hogy mit keres ebben a körben a "finnugor rokonság" az kifejtetlen és érthetetlen.

Természetesen szerkesztőségünk teljes mértékben nyitott az esetleges magyarázatokra: kíváncsian várjuk, hogy is van ez.

13 éve 2010. június 22. 17:33
6 Lord

Szerintem a vita abból ered, hogy a köztudatban még mindig sokan összekeverik a genetikai és a nyelvi rokonság fogalmát. Ennek egyik kiindulópontja az, hogy a "rokonság" szó vérségi kötelékre utal. A másik, hogy régen - emlékszem, nekem is így tanították - a nyelvi rokonságot a közös eredet bizonyítékának tekintették. Azt kellene tisztázni a köztudatban, hogy a nyelvi és a genetikai rokonságnak semmi köze egymáshoz. Ha ez sikerülne, szerintem csitulnának az indulatok.

13 éve 2010. július 1. 23:11
7 stanley

Lord: Így van. A cikkben leírásra került, hogy "a laikusok gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel." Hát kérem szépen éppen ez a baj, hogy nem a laikusok keverik össze, hanem a hivatalos történnettudomány képviselői! Ugyanis egészen az elmúlt évekig az szerepelt a tankönyvekben, hogy MI magyarok (nem csak nyelvileg) az Ural déli részén található finnugor őshazából származunk, ahonnan i. e. 3000-ben a finnek északra, a szamojédek szibériába, az obi ugorok meg a Közép-Ázsiai pusztába vándoroltak. Az obi-ugorokból kiváltak a magyarok ősei (tehát nem csak a nyelv!!) letelepedtek Baskíriában, utána Levédia, Etelköz stb. Tehát voltaképpen nem az államtitkár keverte össze a nyelvrokonságot a gentikai rokonsággal, hanem a történészek. Szemléletes hasonlattal élve ez olyan, mintha egy afroameriaki fekete nem Afrikában kutatna az ősei után, hanem Nagy-Britanniában, merthogy az anyanyleve angol.

13 éve 2010. október 1. 07:35
8 peripetia

Nem tudom, hogy ki szerezte ide ezt a Szőcsöt, de nem volt egy magyarországi hülye erre a posztra, importálni kellett egy "román" kretént.

13 éve 2010. november 5. 15:46
9 13

A magyarság genetikáját (genetikai összetételét) Czeizel Endre már 1990 leírta a könyvében, amiről Szőcs beszél, az a genetikai kapcsolatok lehetnek más népekkel. Ezzel meg nekem az a gondom, hogy ezeket a kapcsolatokat ezer évvel-évekkel később vizsgálni pont olyan, mintha a nyelvújítás utáni szavakkal akarnám bizonyítani a sumér vagy atlantiszi nyelvrokonságot. És szerintem ember legyen a talpán, aki megtalálja az igazságot és pontosan leírja a magyarságról, hogy mikor kivel állt kapcsolatban - rokonságba és mikor és hányszor cserélt nyelvet. Van felénk egy mondás: "igaz hogy ezen a kalapácson már kétszer cseréltem fejet és háromszor nyelet, de még mindig az apám kalapácsa". Hát így vagyok én ezzel a magyarság eredettel, nyelvvel és genetikával. Lehet (és eszembe sem jut szégyellni), hogy az őseim halszagú nomád pásztorok voltak a sztyeppékről és sem a nyelvemben, sem génjeimben nem hasonlítok már rájuk, de csak összedobták Európa egyik legrégebben létező államát.

Azt mondjátok, hogy a finnek már átírták a tankönyveiket. És? Még ha így lenne is ők sem tévedhetetlenek. Különbeni is, csak hogy árnyaljam és bonyolítsam a dolgot és a társadalmi hátterét a vitának: találomra megkérdeztem a környezetemben embereket, hogy szerintük melyik nép áll legközelebb hozzánk (melyikkel vagyunk legközelebbi rokonságban) és a legtöbben a lengyeleket mondták.

Csak hogy dühítsem azokat, akik szégyellnék a finnugor eredetet: Czeizel kutatásai szerint genetikailag az egyik legközelebbi rokonunk a szlovák nép. Akkor most mi vagy ők voltak a dominánsak a keveredés során? Akkor lehet, hogy a Kárpát-medencébe egy nyelvet váltott nép jött, ahol meg génkészletet váltottak? Szerintem csak az nyitogassa az igazság dobozának tetejét, aki nem fél attól, amit benne talál, a többiek meg csak álljanak ott és találgassanak, mi van a benne mentalitásuk szerint.

12 éve 2011. július 7. 12:46
10 Dödölle

Volt egy nagyanyám, "Mayer" családnévvel. Nem egy tipikus magyar név. Vagy sváb volt, vagy szász. Férje magyar családnevű volt, születésemkor a román határ közelében éltek. Magyarországon születtek, de hogy magyarok maradhassanak, át kellett szökniük Romániából Magyarországra. Apai nagyszüleim a Kemenesalja körül laktak, ugyancsak magyar családnevűek. Feleségem anyja holland, apja német volt. Akkor most ki mondja meg, hogy az UNOKÁM mi, mert annak az apja meg német....