0:05
Főoldal | Rénhírek

50 éve kutatják a földönkívüli intelligenciát

1960-ban került sor az első tudományos kísérletre, amely a földönkívüliek létezésére keresett bizonyítékot.

nyest.hu | 2010. augusztus 19.

Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1960-ban került sor az első tudományos kísérletre, amely a földönkívüliek létezésére keresett bizonyítékot. A kísérletet végrehajtó csillagász, Frank Drake idén tölti be a 80. életévét. A kutatót a kettős évforduló alkalmából nagyszabású bankettel köszöntötték munkatársai, a kaliforniai SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, a Földönkívüli Intelligencia Kutatása) Intézet tudósai – számol be a space.com.

1960-ban Drake – akkoriban a Cornell Egyetem munkatársa – elhatározta, hogy megpróbál felkutatni egy jelet a világűrben, amit esetlegesen egy másik naprendszerből küldtek nekünk a Földre. Egy rádió teleszkópot két olyan közeli napszerű csillagra irányított (Tau Ceti és Epsilon Eridani), amikről elképzelhetőnek tartotta, hogy akár élet is létezhet rajtuk. Négy hónapon át összesen 150 órán keresztül vizsgálta őket. S bár a kísérlet akkor nem járt sikerrel, ezzel a lépéssel kezdetét vette egy olyan tudományos kutatási irány, amely mind a mai napig erősen tartja magát.

Drake és munkatársai a kaliforniai SETI Intézetben ma is azon fáradoznak, hogy kozmikus szomszédokra bukkanjanak. „Ha és amikor az emberiség először kap idegenektől jelet a világűrből, az egész társadalmunk megváltozik majd. Az eddigi történelem csak egy előszó lesz, és utána egészen új időszámítás kezdődik” – vallja a 80 éves kutató, a híressé vált Drake Egyenlet kidolgozója.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!