0:05
Főoldal | Rénhírek

Vége az e-papírnak?

A piac egyik nagy szereplője, a Barnes & Noble LCD-re cserélte le az elektronikus papírt legújabb e-olvasójában. Begyűrűzik az iPad-hatás.

IT café, Barna József | 2010. október 27.

Fenekestől felforgathatja az e-könyvolvasók piacát, hogy az Egyesült Államokban meghatározó szereplőnek számító – a hagyományos kötetek értékesítésében legnagyobb, de az elektronikus kiadások szegmensében csak távoli második helyezett – Barnes & Noble könyváruházlánc Nookcolor néven egy színes kijelzővel rendelkező e-readert mutatott be. A készülékbe elektronikus papír helyett LCD-panelt építettek, olyat, amilyen például az Apple iPadben is található, holott a könyvbizniszben érdekelt cégek mindeddig azt sulykolták: digitalizált szövegek megjelenítésére és olvasására az e-papírnál nincs jobb technológia. És alighanem tényleg nincs. A bejelentés éppen ezért tekinthető fordulatnak: jelzi, hogy a gyártók ennek ellenére is a minden más tekintetben jobb tulajdonságokkal rendelkező LCD-t választják majd, ami az e-papír bukását jelentheti.

A Nookcolor 7 colos, 1024×600 pixel felbontású LCD-kijelzővel rendelkezik, amely multi-touch érintésérzékeny. A mindössze 450 gramm tömegű, wifiképes gépen található fülhallgató- és microUSB-csatlakozó, platformja pedig a Google Android, tehát nyugodtan tekinthető táblagépnek is. Csakhogy a Barnes & Noble nem akar – vagy nem mer – rögtön ilyen nagyot ugrani, ezért korlátozza a rendszer szolgáltatásait: a készülékre nem lehet alkalmazásokat telepíteni, csak a cég által installált appok használhatók – legalábbis egyelőre. Ezek pedig a hagyományos e-reader funkciókat (könyv- és újságolvasás, médialejátszó, fotónézegető, egyszerű játékok) kínálják színes kijelzőn, talán csak a korlátlan böngészés lehetősége újdonság.

Az LCD-technológia miatt az új Nook akkumulátoros üzemideje jóval rövidebb, mint az e-papírt használó elődjeié: míg az előző generációs készüléken kikapcsolt wifi mellett akár 10 napig is lehetett olvasni töltés nélkül, a színes utód csak 8 óráig bírja. A vállalat a folyadékkristályos panel egy másik hendikepjét igyekezett kompenzálni: a kijelzőt tükröződést csökkentő filmréteggel vonták be, de ettől napsütésben aligha lesz olvashatóbb a kép. A Barnes & Noble reklámanyagában mindenesetre a kijelző előnyeként szerepel a háttérvilágítás, mert ennek köszönhetően „éjjel és nappal is” kényelmes az olvasás.

A kereskedőcég több mint 2 millió kötetet kínál a géphez, illetve előfizetés fejében napilapokat és magazinokat is. Újdonság a Nook kids, mely gyerekeknek szánt interaktív képeskönyveket takar, ezekből kezdetben 130 lesz megvásárolható.

Az első videókon (például az Engadget bemutatóján) az látszik, hogy a készülék reakcióideje még nem tökéletes, az alkalmazások viszonylag lassan indulnak, az animációk akadoznak, ami arra utal, hogy a szoftver még nincs kész. A Nookcolor ennek ellenére november 19-től már megvásárolható lesz az Egyesült Államokban, 249 dollárért. Ez 100 dollárral több, mint amennyibe a hagyományos Nook kerül, és 250 dollárral kevesebb a legolcsóbb iPad áránál.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. november 3. 19:58
1 lunakid

Szánalmas... A B&N megérett a selejtezésre.

Az e-ink pedig aligha fog eltűnni a kukában, csak mert a gyártóknak meg a könyvterjesztőknek fogalmuk sincs, mit kezdjenek vele!

Nemlebutítani, hanem felokosítani kellene ezeket a gépeket, és majd ha egyszer tényleg olcsóbbak lesznek (emlékszünk? az e-ink egyik fő szexepilje (még lombik-korában, a laborok mélyén) pont az volt, hogy szemérmetlenül kevés a gyártási költségük...

Szóval, nincs semminek se vége, csak a mostani megoldások még koraszülöttek.