0:05
Főoldal | Rénhírek
SzemTanú

Történelem napistílusban

„Megnyílt a Traianus Bevásárlóközpont”, „Ma is megfeszíttetné a názáretit – exkluzív interjú Poncius Pilátussal”: ilyen és ezekhez hasonló címeket találunk a „SzemTanú” című történelemkönyvben, amely úgy elevenít meg régmúlt korokat, hogy a mai sajtó nyelvén meséli el a történelmi eseményeket.

nyest.hu | 2012. december 11.

„Lelepleződött az álcsászár”, „Kitört a Vesuvius”, „Exkluzív interjú Poncius Pilátussal”, „Naptárzavarok nyomában – tudósítónk jelenti Alexandriából”: nem, ezúttal nem arról van szó, hogy egy ásatás folyamán régészek feltárták egy ókori könyvtár eddig ismeretlen hírlapolvasó termének archívumát. Ezeket a címeket a SzemTanú – Történelem napilapstílusban című kiadvány internetes oldaláról idéztük. A könyv magát az év legszellemesebb történelmi könyveként definiálja. És ezt mi a honlapon olvasható részletek alapján csak megerősíteni tudjuk. Na de mi is pontosan a SzemTanú?

A SzemTanúra a Pedagógiai Kávéház ötletbörzéjén hívta fel egy kolléga a figyelmünket. Ezúton is köszönjük neki!

A SzemTanú egy különleges történelemkönyv. Úgy meséli el a régmúlt korok történelmét – ezúttal i. e. 100-tól i. sz. 1500-ig –, mintha azokról egy mai napilapból értesülnénk. A stílus tehát érthető és közvetlen, a cikkek és a hírek – jó sajtótermékhez híven – úgy vannak megírva, hogy felkeltsék az olvasók érdeklődését. Ráadásul, mint egy színvonalas napilap, kellőképpen sokféle információt közöl a világról: kül- és belpolitikát, gazdasági híreket, kulturális eseményekről is beszámol, de van gasztronómiai rovata is. Mindez pedig jól befogadható, rövid szövegekkel, a mai lapokéhoz hasonlatos tipográfiai és szerkesztési megoldásokkal.

Fachada de la Pasión – Ecce Homo (Pilátus az ülő alak)
Fachada de la Pasión – Ecce Homo (Pilátus az ülő alak)
(Forrás: Wikimedia Commons / Canaan / GNU-FDL 1.2)

A könyv – az interneten elérhető részletek alapján – valóban élvezetes olvasmány lehet bárki számára. De különösen hasznos lehet az iskolákban történelemtanuláshoz és -tanításhoz. A történelem a nehéz, „magolós” tárgyakhoz tartozik; „ész nem kell hozzá, csak fenék” – szokták mondani. Főleg a régmúlt történelme silányodik sokszor adathalmazzá, évszámok, csaták és tulajdonnevek értelem nélküli sorozatává, amely úgy is felejtésre van ítélve dolgozat (vagy érettségi)  után. Ez nem is csoda, hiszen annyira távoli és a miénktől annyira különböző világot kellene megértenünk vagy tanárként elképzeltetnünk, hogy sokszor bele se vágunk. A személytelenséghez, az elidegenítettséghez, a „szárazsághoz” persze hozzájárul a hagyományos történelemkönyvek szenvtelen, adatközpontú, információközlő stílusa is.

A SzemTanú – ha szakmailag megállja a helyét és nagyjából megfelel a Nemzeti alaptanterv előírásainak – megreformálhatja a történelemtanítást és -tanulást. Ráadásul az a tanár, aki elkezdi használni, két legyet üt egy csapásra: nemcsak a történelem megértéséhez hozhatja közelebb a diákjait, de a sajtónyelv elemzésén keresztül nyelvi, szerkesztési és stílusra vonatkozó megfigyeléseket is tehetnek. A kiadvány tehát valóban integráló szemléletű, tantárgyakon átívelő vállalkozásnak tűnik.

A nyest részletesebben is átrágja magát a kiadványon; ígérjük, hamarosan beszámolunk róla.

A kiadvány
A kiadvány
(Forrás: szemtanu.hu)

További olvasnivaló

A SzemTanú internetes oldala

Egy részlet a könyvből

A TanárBlog ismeretője (ebben a kiadvány történetéről is olvashatnak)

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. december 11. 20:13
1 Sultanus Constantinus

Remélem, az "Exklúzív" is csak a poén része. Ugyanis rövid u-val írják.

11 éve 2012. december 11. 20:54
2 Molnár Cecília

Nem, az az én hibám. Elnézést, javítottam.

11 éve 2012. december 12. 16:42
3 Yogi

A SzemTanú mint valódi, nyomtatott magazin létezett vagy húsz évvel ezelőtt is.

11 éve 2012. december 12. 16:57
4 Fejes László (nyest.hu)

@Yogi: Pontosan erről szól az első kapcsolódó cikk.