0:05
Főoldal | Rénhírek

Törökellenes az EU?

Az Európai Uniónak 23 hivatalos nyelve van, vagyis majdnem minden tagország hivatalos nyelvei hivatalos EU nyelvek is – leszámítva a törököt.

nyest.hu | 2010. május 28.

Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a nemzeti nyelvek tiszteletben tartására, ezért is szembetűnő a török nyelv hiánya az unió hivatalos nyelvei közül nehezményezi a Turkish Weekly egy írása. Az összes tagállam összes hivatalos nyelve az unió hivatalos nyelve is egyben, leszámítva a luxemburgi és a török nyelvet. Az előbbi 1984 óta Luxemburg harmadik hivatalos nyelve a német és a francia mellett, az utóbbi pedig Ciprus hivatalos nyelve a görög mellett. A luxemburgi nyelv kölcsönösen érthető a némettel, és valójában annak egy helyi dialektusaként tartják számon.

Az EU hivatalos nyelvei között olyan kisebb nyelvek is szerepelnek, mint például a 300 ezer ember által használt máltai nyelv, és a napi szinten mindössze 40 ezer ember által használt ír. Ezzel szemben a török nyelvet legalább 5 millióan beszélik Nyugat-Európában, és minimum 3 millió EU állampolgár anyanyelve. Ezért sérelmezi az említett cikk a török nyelv mellőzését a hivatalos EU nyelvek közül.

Egy nyelv hivatalos nyelvi státusza rengeteg fordítási kötelezettséget jelent az EU számára, hiszen minden fontosabb dokumentumot biztosítania kell a hivatalos nyelveken. Ezt a nem kis gesztust mégis megteszi az EU a kis nemzeti nyelvekért. A törökök ezért úgy érzik, hogy Brüsszel kettős mércét használ nemcsak országukkal, de nyelvükkel szemben is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. május 28. 15:24
1 bm613

Észak-Ciprus szerintük nem Ciprus része, de azért a nyelve legyen EU-nyelv? Kissé pofátlanok...

13 éve 2010. május 28. 15:25
2 bm613

Az meg tökmindegy, hogy hány török él az EU-ban. Arab is van pár millió, mégsem pattognak.

13 éve 2010. május 28. 17:29
3 Gizella

Nem kell, hogy hivatalos nyelve legyen az EU-nak. Ez a véleményem.

13 éve 2010. május 31. 08:00
4 sofia

@bm613: Úgy látszik, nem értetted teljesen a cikket.... Ciprus hivatalos nyelve a török és a görög. Szó sincs itt Észak-Ciprusról! Szerintem is jogos az észrevétel, bár még nem jutott eszembe ez soha....