0:05
Főoldal | Rénhírek

Szervezők: 1989 óta a legnagyobb civil tüntetés

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kedden több tízezren demonstráltak a médiatörvény ellen. A tüntetés főszervezője szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb civil tüntetés volt az, amelyet a Facebookon szerveztek a szólásszabadságért.

MTI | 2011. március 16.

Vámos Anna a követeléseiket ismertetve elmondta: nem elégszenek meg a médiatörvény módosításával, véleményük szerint a jogszabály továbbra sem felel meg az európai normáknak, ezért annak – szakmai és jogvédő szervezetek bevonásával történő – átdolgozását sürgetik. A médiatanácsról úgy vélekedett: a testület önkényesen szabhat ki büntetéseket, ami öncenzúrához vezet, és így végső soron azt veszélyezteti, hogy az állampolgárok felelős döntést hozzanak az ország ügyeiről.

A tüntetésen az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek teréig ért a tömeg, a sűrű sorokban álló emberek az út teljes szélességében kitöltötték a teret. Sokan táblákkal tiltakoztak az új médiaszabályozás ellen, közülük több a leragasztott szájú Petőfi Sándort ábrázolta. A rendőrség közlése szerint rendbontás nem volt.

A felszólalók nemcsak a médiatörvényt, hanem az alkotmányozási folyamatot is élesen bírálták. Kulka János színész – aki Csákányi Eszter színművésszel együtt a rendezvény moderátora volt – azt mondta: az elmúlt hónapokban tapasztalt méretű támadás a köztársaság intézményrendszere ellen az utóbbi húsz évben nem volt.

Schilling Árpád rendező kifejtette: az a politika, amely nagyobb hangsúlyt fektet a tiltásra, mint az ösztönzésre, szükségképpen növeli a polgárok szabadságvágyát, ahol pedig a szabadság iránti vágy növekszik a munkakedv helyett, ott csődbe megy a rendszer. Sürgette, hogy a törvényalkotásba olyan szakmai és civil szervezeteket vonjanak be, amelyek véleménye eltér a kormányétól.

Lángh Júlia újságíró a Heves megyei Gyöngyöspatán történtekre utalva tűrhetetlennek nevezte, hogy egy „szélsőséges párt milíciája” romákat fenyeget, a rendőrség pedig tétlenül nézi.

Istvánffy András, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom koordinátora azt mondta: új alkotmányt csak széles társadalmi egyetértéssel lehet elfogadni, és megengedhetetlen, hogy azok, akik nemrég még népszavazást kezdeményeztek a vizitdíjról, most feleslegesnek tartják az új alaptörvényről szóló népszavazást. Szavait nagy taps fogadta.

Adam Michnik lengyel újságíró, a médiatörvény elfogadásakor címlapján tiltakozó Gazeta Wyborcza főszerkesztője azt mondta: nem lehet szabadságról beszélni olyan országban, ahol az alkotói szabadság veszélyben van. Szólt arról is, hogy a demokrácia nem recept mindenre, de ha valaki megsemmisíti a sajtószabadságot, megsemmisíti a demokráciát is. Orbán Viktornak, akit régi ismerősének nevezett, azt üzente: gondoljon bele, hány egykori harcostársa figyeli nyugtalanul kormánya intézkedéseit.

A több mint 82 ezer tagú Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport március 15-re harmadik alkalommal hirdetett tüntetést a médiatörvénnyel szemben. Január 14-én a jogszabály módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, „az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések” eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték a Parlament előtti demonstráció résztvevői. Azon a rendezvényen a szervezők – rendőrségi becslésre alapozott – közlése szerint nagyjából tízezren voltak. Január 27-én a budapesti Kossuth téren kívül Szegeden, Debrecenben, Pécsen és Gyulán is demonstráltak a sajtószabadságért. Tüntetés volt Berlinben és Bukarestben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. március 16. 12:32
1 zsuba

Azért nagyon furcsának tartom, hogy ha az a EU-bizottság, amelyhez a panaszokat benyújtották, - és teljes szigorával mind a négy ismert "súlyos hiba" korrekcióját elvégeztette - lezártnak tekinti a magyar médiavita ügyet. Mit kívánnak még a zajongók? Ja, hogy a két-harmados parlament határoz? Tetszett volna az elmúlt időszakban (8év) jobban odafigyelni a kormányra, a buta húzásaikat kellett volna ilyen hangosan kritizálni!

13 éve 2011. március 16. 13:59
2 tarto

Elnéztem, ahogy a szervező (Vámos Anna) és vendégei a a nemzeti ünnepen a gyűlölettől megmámorosodva rágják a pódiumon a megtalált gumicsontot. Tudom, hogy nem a sajtószabadság miatt aggódnak, egyszerűen nem képesek elviselni a Fidesz kétharmadot. Nem csodálkozom, nem is jövök tűzbe emiatt. Azon azonban módfelett hüledeztem, hogy a szervező Facebook oldalán a lájkolók között megannyi szélsőjobbos nevet találtam. Lám, a vereség elviselhetetlensége fölötti indulat elmossa a mégoly antagonisztikusnak tűnő ellentéteket is.(?) A szélsőségek így hát egymásra találtak. A fővárosi ünnepségen Kaltenbach a sajtószabadság korlátlansága mellett állt ki. Attól tartok, ez nevetséges, hiszen sehol, semmilyen hatalom - a médiahatalom sem - nem lehet korlátok nélküli, vita csak a korlátozás mértékéről és milyenségéről lehet.

13 éve 2011. március 16. 16:08
3 tiborpapa

@tarto: @zsuba: Hülyébbek vagytok mint az egész kormány! már pedig ez nem semmi!!

13 éve 2011. március 16. 17:47
4 peripetia

Én nem láttam volna, hogy olyan mámorosok lettek volna a felszólalók. A vezértől nemcsak a sajtószabadságot, hanem a demokráciát is meg kell védenünk. Nem akarunk neohorthysta-rendszerben élni.Sok rossz napot a vezérnek és hű cselédinek.

13 éve 2011. március 16. 19:27
5 kaszakő

Konkrétan érdekelne, hogy az alkotói szabadság milyen veszélyben van? Kivették a tollat -bocsánat- elvették a klaviatúrát valaki elől?

Viszont a KORLÁTLAN médiahatalom érdekelne: tessék mondani, abba a Kurucinfó is belefér? És a hasonlóképp korlátlan sajtószabadság; az is jöhet! Hajrá Mein Kampf... Hülyék.

13 éve 2011. március 16. 19:56
6 Fejes László (nyest.hu)

@tiborpapa: @kaszakő: Kérjük a hozzászólókat, hogy minősítgetés helyett inkább érveket fogalmazzanak meg. Köszönjük.

13 éve 2011. március 16. 20:00
7 don B

@kaszakő: Konkrétan: elvették. (Egyébként igen, a sajtószabadságba (korlátlan nélkül, nincs másodlagos frissességű hal) a Kuruc belefér. A Btk.-ba nem fér bele. Mármost ha egy rakás köztörvényes bűncselekmény után vígan elvan, majd pont a médiatörvény fog betenni neki.)