0:05
Főoldal | Rénhírek
Magyar–szovjet barátság újratöltve!

Szenzációs lelet Kőbányán!

Tarlós István főpolgármester hosszas keresgélés után végre megtalálta a Moszkva tér méltó utódját.

nyest.hu | 2015. február 9.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az RTL II. Magyarul Balóval című műsorában jelentette be, hogy a kőbányai Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra, s így a korábban Széll Kálmán térre átnevezett Moszkva tér után ismét lesz egy az orosz fővárosról elnevezett közterület Budapesten.

A leendő Moszkva park
A leendő Moszkva park
(Forrás: Wikimedia Commons / Czimmy / GNU-FDL 1.2)

A döntés némiképpen meglepő azután, hogy korábban a külügyminisztérium azt kérte, hogy méltó hely, tér vagy utca viselje Moszkva nevét. Az még hagyján, hogy a Moszkva park se nem tér, se nem utca. Míg azonban a Moszkva tér Budapest egyik fő közlekedési csomópontja volt, addig a Moszkva park egy kieső helyen elterülő, jelentéktelen hely.

Az átnevezés ötletét bizonyára az adta, hogy az Óhegy park a rendszerváltás előtt a Magyar–Szovjet Barátság parkja nevet viselte – a környékbeliek a mai napig leginkább Barátság parknak vagy Bari parknak nevezik. Tarlós ötletének apró szépséghibája, hogy ismét elfelejtette megkérdezni a helyieket. Márpedig a park Facebook-oldalán megszólalók különböző okokból ugyan, de egyöntetűen ellenzik az átnevezést. Külön Facebook-csoport is létrejött tiltakozásképp. A történelmi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a lakosság véleménye nem érdekli az önkormányzatokat. Ahogyan a Moszkva tér átnevezése előtt sem egyeztettek sem a környékbeliekkel, sem Budapest lakosságával, és ahogyan figyelmen kívül hagyták az átnevezést kísérő tiltakozásokat, ugyanúgy bizonyára ebben az esetben sem fogja érdekelni őket, hogy mit gondolnak az érintettek.

Frissítve!

Kovács Róbert, a X. kerület fideszes polgármestere rendkívüli ülést hívott össze, és az önkormányzat elutasította Tarlós István javaslatát. Ezek szerint Kőbánya öntudatosabban kiáll lakói mellett, mint a II. kerület. Azonban valószínűnek tartjuk azt is, hogy az ügy ezzel még nem zárult le.

Újrafrissítve!

A Főpolgármesteri Hivatal fontosnak érezte közölni, hogy az átnevezéssel kapcsolatban a kerületnek csak véleményezései joga van, a végső döntést a főváros hozza meg.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. február 9. 14:54
1 huttim

Freudi elgépelés az első bekezdésben: Száll Kálmán tér.

9 éve 2015. február 9. 16:54
2 LedAster

Azt, hogy jelentéktelen ez a hely azt nem mondanám, azért sem , mert Kőbánya címerében is szerepel a park szélén található Csősztorony (1844), mely ma országos védettségű műemlék és azért sem, mert a helyiek kedvelt szabadidős-parkja, mely a Magyar–Szovjet Barátság park név lecserélése után méltón viseli az Óhegy park elnevezést, és azért sem, mert topográfiailag a Gellérthegy magasságával vetekszik, valamint 1950 óta Budapest mértani közepe is kb 500 méteren belül van a szomszédos Csajkovszkij parkban

9 éve 2015. február 9. 17:15
3 Mackósajt

Ez az a park, ahol valami 10 évvel ezelőtt kutyasétáltatás közben egy ember alatt leszakadt a gyalogút, és elnyelte a föld. A park egy része azóta is le van zárva (legalábbis tavaly tavasszal még le volt, bár az eredetihez képest már csökkentették az elzárt területet). A park és a környező területek alá kiterjed a kerületnek nevet adó bánya többszintes alagútrendszere, amit részben építési hulladékkal, és szeméttel töltöttek fel. Volt itt egy Messersmith összeszerelő üzem is a II. WH-ban.

Szóval ez csapda az oroszoknak. :o

Az tény, hogy ez nem közlekedési csomópont, és a csősztornyon kívül semmi nincs itt, úgyhogy nem lehet azzal vitatkozni, hogy jelentéktelen. A Széll Kálmán térhez képest az.

9 éve 2015. február 9. 18:57
4 gyurika

A legújabb hír szerint leszavazták Tarlóst 14-0-ra, ez kiütéses vereség. Tisztelettel.

9 éve 2015. február 9. 20:03
5 Fejes László (nyest.hu)

@gyurika: A fejleményeknek megfelelően frissítettük a cikket.