0:05
Főoldal | Rénhírek
Agytornász világverseny

Nyelvészeti diákolimpia Magyarországon is

Mit csinál egy nyelvész? Megfigyeléseket végez, szabályszerűségeket állapít meg, amikor nyelvi adatokkal dolgozik. Munkája folyamatos rejtvényfejtés, problémamegoldás, logikai játék. Jó hír, hogy a nyelvészek izgalmas életébe az idei évtől magyarországi középiskolások is bepillanthatnak, mivel Magyarország 2012-től a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia résztvevőinek táborát gyarapítja.

Szabó Tamás Péter | 2012. október 4.

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia célja, hogy izgalmas nyelvi problémákat mutasson fel tehetséges, jó logikai érzékű diákoknak. A problémák megoldása nemcsak szellemi kaland, hanem ismerkedési lehetőség más kultúrákkal. Az évről évre megrendezett vetélkedőn idén 27 ország fiataljai törhették a fejüket. A diákoknak csak az eszükre volt szükségük. Még az idegennyelv-tudás hiánya sem lehetett akadály, mert a feladatokat mindenki anyanyelvén oldhatta meg.

Az idei diákolimpia festői helyszíne: Ljubljana
Az idei diákolimpia festői helyszíne: Ljubljana
(Forrás: Demszky Dorottya)

Tuvudsz ivigy?

A nemzetközi nyelvészeti diákolimpia közel ötvenéves története során számtalan kultúrával ismerkedhettek meg a fiatalok. A versenyre készülők a tanév során rendszeresen feladatokat kapnak, azokat beküldik a központba, ahol kiértékelik azokat. A legjobbak országos versenyeken mérkőzhetnek meg, az országos bajnokok pedig kiutazhatnak az olimpiára.

A verseny honlapján szereplő adatbankban gyakran találkozunk olyan feladatokkal, amelyekben a versenyzőnek egy számára idegen nyelven írt szöveget le kell fordítania. Hogyan lehetséges ez? Egy mintaszöveg és mintafordítások segítségével. A minták lehetővé teszik, hogy a diákok felismerjék a legalapvetőbb kifejezéseket, a leggyakoribb ragokat, kötőszókat, névelőket stb., és a megfigyeléseiket kamatoztassák a fordítás során. Más esetekben speciális írásrendszereket kell megfejteniük: olyan ez, mint amikor valaki egy titkosírással lejegyzett szöveget próbál meg elolvasni. De a feladatok között más típusúak is szerepelnek: egyes esetekben például arra kell rájönni, hogyan számolnak egyes nyelvek beszélői.

A fenti példák is szemléltetik, hogy a versenyzők teljesen más típusú feladatokat végeznek, mint amilyeneket egy átlagos magyar diák nyelvtanórán feladatul szokott kapni. Ezért is öröm, hogy szeptemberben Magyarországon is elkezdett szerveződni a diákolimpia országos hálózata. A diákok és felkészítő tanáraik munkáját egy egyetemi oktatókból, kutatóintézeti munkatársakból és középiskolai tanárokból álló csapat koordinálja. A magyar honlap egyelőre csak a legalapvetőbb információkat tartalmazza, de hamarosan felkerül az első feladatsor.

A magyar csapat egyik tagja, Dezsényi Balázs a megoldáson töri a fejét
A magyar csapat egyik tagja, Dezsényi Balázs a megoldáson töri a fejét
(Forrás: Demszky Dorottya)

Hogyan zajlik?

A nemzetközi verseny magyarországi fordulóján bármely középiskola diákjai indulhatnak. A feladatok megoldásának beküldésével lehet nevezni az olimpiára. A verseny zsűrije kijavítja, értékeli a megoldásokat.

A verseny három fordulóból áll. Az elsőt a diák iskolájában vagy annak szűkebb környezetében tartják. Erre 2013. januárjában vagy februárjában kerül majd sor. Ezt követően a megyei (Budapesten kerületi) válogató következik. A második fordulón jól teljesítő diákok a döntő előtt felkészítő kurzuson vehetnek részt, végül pedig az országos döntő következik, valószínűleg a tavaszi szünet utáni időszakban.

A feladatokat persze azoknak is érdemes megoldaniuk, akik nem szeretnének indulni a versenyen, hiszen az érdekes problémák bármely korosztály számára hatékony agytornát jelentenek. Aki nem középiskolás vagy csak nincs kedve a versenyen indulni, annak nem kell beküldenie a megoldásokat, hanem ő maga ellenőrizheti azokat, mivel a honlapon a problémák megoldása is szerepelni fog, a beküldési határidő lejárta után.

A szervezők abban reménykednek, hogy a magyarországi középiskolások a versenysorozat segítségével egyre inkább felfedezik a maguk számára a nyelvészetet.

A ljubljanai olimpián részt vett olimpikonok: Vértes Judit (felkészítő tanár), Kis-Illés Dániel, Dezsényi Balázs, Demszky Dorottya és Medgyesi Zsolt
A ljubljanai olimpián részt vett olimpikonok: Vértes Judit (felkészítő tanár), Kis-Illés Dániel, Dezsényi Balázs, Demszky Dorottya és Medgyesi Zsolt
(Forrás: Demszky Dorottya)

A nemzetközi versenyen majdnem minden évben érkeznek diákok olyan országokból, ahol még nincs hagyománya a nyelvészeti diákolimpiának. Idén több ilyen ország is volt, és a magyar csapat szerezte közülük a legtöbb pontot. Szép siker ez, amelyen felbuzdulva el lehet kezdeni a melegítést, hátha néhány év múlva éremmel tér haza a magyar nyelvészválogatott.

Forrás

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia honlapja mintafeladatokkal, érdekességekkel

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia honlapja

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. október 4. 09:33
1 Onogur

A '90-es években volt egy számítástechnikai lap, az Alaplap, mely Kaleidoszkóp rovata az olimpiaihoz hasonló feladatokat hozott, persze egyszerűbb formában.

Imádtam, s talán ez is sodort a nyelvészet szeretete felé.

11 éve 2012. október 5. 15:32
2 hritus

Első benyomásnak nem túl kedvező, ha egy verseny, egy honlap szeptember 28-ára ígéri az első feladatokat, és október 5-én még mindig sehol semmi.

11 éve 2012. október 5. 21:30
3 tkis

@hritus: Annak idején a Világ-Nyelv vetélkedő is elég magyarosra sikeredett (www.nefmi.gov.hu/nemzetkozi-kapcsolatok/archivum/kozepiskolai-vilag- -- a vetélkedő amúgy szorgosan lopott tán épp a nyelvészeti diákolimpiától is feladatokat). De hátha ez a mostani olimpia majd beindul itt nálunk is (mert a Világ-Nyelv nem folytatódott, pár harmadik fordulós videó őrzi az emlékét a Youtube-on), és pár év alatt belerázódnak a résztvevők és a szervezők is. Nagyon fontos lenne a nyelvészeti-nyelvi ismeretek efféle terjesztése a középiskolások között.

11 éve 2012. október 9. 15:34
4 hritus

tkis: Pont ezért nézegettem én is a honlapot. De ma már találtam feladatot :)