0:05
Főoldal | Rénhírek
Online zaklatások

„Mindenki a halálodat kívánja”

Elképesztő agresszió terjed a tinédzserek körében is népszerű kérdés-válasz oldalakon, amilyen például az ask.fm. A gyerekvédelmi szervezetek és a politikusok sajnos csak olyankor kapnak már észbe, amikor egy-egy fiatalt valóban sikerül öngyilkosságba kergetniük az internetes trolloknak kitartó zaklatásaikkal.

nyest.hu | 2013. augusztus 16.

„Bárcsak meghalnál”, „Mindenkinek jobb lenne, ha öngyilkosságot követnél el”, „Megérdemled, hogy megerőszakoljalak” – ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kapnak tizenévesek a különböző kérdés-válasz oldalakon. Az online zaklatások mind inkább terjedőben vannak, és a célpontjuk általában a kiskorúak. A közvélemény figyelme azóta irányul az internetes zaklatásokra, amióta több gyerek ölte meg magát ezeknek a hatására. Az biztos, hogy a zaklatások ellen harcolni kell, az azonban mindeddig kérdéses volt, hogy milyen mértékben terjed a zaklatás a neten. Most felmérés készült, amely megmutatja, hogy hány gyereket és hogyan érint a sokszor láthatatlan internetes zaklatás – számolt be a The Guardian.

Egy brit gyerekvédelmi szervezet, az NSPCC felmérése szerint a 11–16 éves fiatalok 10 százaléka van kitéve napi szinten az internetes trollok zaklatásának – például az ask.fm-en és a hozzá hasonló portálokon. Minden ötödik gyerek vallotta azt, hogy áldozata volt internetes zaklatásnak valamilyen közösségi oldalon az elmúlt egy évben. A zaklató üzenetek egy része erőszakkal vagy nemi erőszakkal fenyegeti a fiatalokat. A gyermekvédelmi szervezet ezért a gyerekek ellen irányuló internetes zaklatásokat megelőző stratégiát követel – mielőtt még „elszabadulna a pokol”.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott a 14 éves lutterworth-i Hannah Smith esete, aki az internetes zaklatások miatt követett el öngyilkosságot, a fiatalokat öngyilkosságra biztató posztok száma nemhogy csökkenne, de nő az ask.fm-hez hasonló portálokon. Ezeken az oldalakon egyre több abúzusnak minősülő, fiataloknak szóló fenyegetést olvashatunk; ilyeneket például: „Rajta vagy az általam megerőszakolandók listáján”; „Azt akarod, hogy megerőszakoljalak?”; „Esküszöm, megerőszakollak”; stb. A nemi erőszakkal való fenyegetéseken kívül gyakori az öngyilkosságra való felszólítás is: „Mindenki azt szeretné, ha meghalnál”. Mások pedig az ereik felvágására biztatják a fiatalokat.

No comment
No comment
(Forrás: Wikimedia Commons / Isaías Alves da Cruz / CC BY-SA 3.0)

Az ask.fm egyébként nem az egyetlen gyülekezőhelye a zaklató trolloknak. A qooh.me, amely az ask.fm-hez hasonló dél-afrikai érdekeltségű kérdés-válasz oldal, szintén jeleskedik a tínédzsereknek címzett zaklatásokban. Ezen az oldalon egy felhasználó a következőt írta: „Öld csak meg magad, még az anyád is a halálodat kívánja!” Egy másik, hasonló tárgyú és agresszivitású bejegyzésre pedig ez a válasz érkezett: „Már éppen gondolkodom rajta”.

A nőgyűlölő és nemi erőszakkal fenyegető posztokban szintén bővelkedik a qooh.me: „Mindent megérdemelsz, amit tesznek veled – azt is, hogy zaklassanak, és azt is, hogy megerőszakoljanak”. Ugyanennek a fiatalkorú felhasználónak címzett öngyilkossági felszólítás után a lány ezt válaszolta: „Nem leszek öngyilkos. Lehet, hogy kárt teszek magamban, de nem fogok meghalni azért, mert te azt mondod.” A formspring.me San Francisco-i illetőségű kérdés-válasz oldalon pedig egy azóta már törölt felhasználó egy lány megnyúzásáról beszélt, és azt írta „úgy fogom viselni a bőrödet, mint egy tavalyi Versace-modellt”.

Az NSPCC kutatása, amelyet idén ősszel fognak nyilvánosságra hozni, minden eddiginél szélesebb spektrumát mutatja be az online gúnyolódásnak, zaklatásnak, kéretlen szexuális ajánlatoknak, erőszakos, agresszív nyelvhasználatnak – különböző fenyegetések, zsarolások, rasszista, szexista, homofób és öndestrukcióra buzdító üzenetek formájában. A kutatás keretei között több mint 1000 11–16 éves gyerekkel készítettek interjút az interneten tapasztalható trollkodással és zaklatásokkal kapcsolatban. A gyerekvédelmi szervezet a felmérésekkk alapján arra is felhívja a figyelmet, hogy rengeteg 13 éves kor alatti gyerek használja a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot, holott ezeknél az oldalaknál a regisztráció korhatárhoz kötött (elvileg csak 13 év felettiek regisztrálhatnak).

„Különösen aggasztónak találjuk az online jelenlét veszélyeit a kisebb gyerekekre nézve. Ezért erre fogunk a jövőben fókuszálni. Biztosítanunk kell a fiatalokat arról, hogy nincsenek magukra hagyva az őket abuzálókkal szemben. Biztatnunk kell a gyerekeket arra, hogy az őket ért támadásokról beszéljenek” – mondja Claire Lilley, az NSPCC munkatársa.

Közben a a politikai döntéshozók is akcióba lendültek. Nemrégiben David Cameron brit miniszterelnök mindenkit felszólított az ask.fm-hez hasonló oldalak bojkottjára. Ezzel egy időben az ilyen oldalak üzemeltetőit is felszólította arra, hogy vállalják a felelősséget az oldalakon terjedőben lévő zaklatásokért. Az ask.fm illetékesei azt nyilatkozták, hogy „biztosítják a valódi aggodalomra okot adó posztokkal kapcsolatos azonnali cselekvést”. Mind a formspring.me-nek, mind pedig a qooh.me-nek egyébként szigorú felhasználási feltételei vannak, beleértve a személyes adatok bizalmas kezelését és a rosszindulatú üzeneteket küldők feljelentésének lehetőségét. Ezeknek a felhasználóknak a hozzáférését az oldal meg is szüntetheti.

Forrás

NSPCC study finds that cyberbullies target 'one in five children'

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. augusztus 17. 04:02
1 Sigmoid

Itt az ideje hogy az NSA lehallgatási rekordjait felhasználják valamire. Az összes ilyen kis trollkodó alagsorlakó mosdatlan töppedt kocka szarcsimbókra maszkos kommandósok törjék rá az ajtót, és irány a dutyi, de letöltendő ám!

10 éve 2013. augusztus 17. 04:02
2 Sigmoid

Itt az ideje hogy az NSA lehallgatási rekordjait felhasználják valamire. Az összes ilyen kis trollkodó alagsorlakó mosdatlan töppedt kocka szarcsimbókra maszkos kommandósok törjék rá az ajtót, és irány a dutyi, de letöltendő ám!

10 éve 2013. augusztus 17. 08:17
3 Krizsa

Okot nem keresünk? (Azt minek.)

A csirke volt előbb, vagy a kommandós? Asszem nem volna elég töppedt kocka kommandós tojás.