0:05
Főoldal | Rénhírek

Milyen kenyeret kérünk a Miatyánkban?

A Laudator blogon nagyszerű cikk olvasható arról, hogy milyen értelmezési nehézségeket okoz a Miatyánk szövegében a „mindennapi kenyerünk” kifejezés. Ezt ajánljuk olvasóinknak.

nyest.hu | 2014. december 5.

A Miatyánk talán a legismertebb keresztény imádság. Szövege Máté és Lukács evangéliumában is szerepel. Jézus tanítja a hegyen (Mt. 6,7–13.), illetve egy tanítványa kérésére (Lk. 11, 1–4.), hogy hogyan érdemes imádkozni. A szövegnek mind a két változatában szerepel a magyarra mindennapi kenyér-ként fordított kifejezés, ami meglehetősen titokzatos. Mit jelent a mindennapi kenyér? Milyen kenyérre gondolhatunk, amikor az imádságot mondjuk? – A kérdésekkel kapcsolatosan a Laudator temporis acti blog izgalmas cikkét ajánljuk olvasóinknak.

Az írásból kiderül, hogy a mindennapi-ként magyarított görög szó, az epiusziosz értelmezése a görög szöveg, illetve a latin fordítások alapján sem egyszerű. A görög kifejezés mindössze kétszer fordul elő a Biblia szövegében: a Miatyánk két megfogalmazásában. A kifejezés hapax legomenon, azaz egyedi szóhasználat; a kenyérrel kapcsolatban más görög nyelvű szövegben sem szerepel. Jelentésének megközelítése csak a szó más, a Szentírásban is szereplő származékai alapján lehetséges. Ennek alapján valami olyasmit jelenthet, hogy a holnapi, a következő napi.

A hegyi beszéd –  Carl Heinrich Bloch (1834–1890) 1877-es festménye
A hegyi beszéd – Carl Heinrich Bloch (1834–1890) 1877-es festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

Ez az értelmezés azonban fölveti azt a kérdést is, hogy valóságos, anyagi természetű kenyérről van-e szó, vagy inkább metaforikus értelemben vett lelki táplálékról. Az előbbi értelmezés a magyar szöveg alapján természetesen adja magát: sokan gondolunk testi táplálékra ennél a kérésnél. Utóbbi értelmezés azonban, amely szerint a másnapi lelki táplálékról lenne szó, sokkal valószínűbb a szöveg beható vizsgálata alapján. Ezt teszi meg a Laudator... blog. Aki kíváncsi a részletekre, kattintson, és olvassa el az egész blogbejegyzést!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. december 5. 15:11
1 licidepot

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk naponként.” Ha „mindennapi” élelmet kérünk Istentől, ez azt mutatja, hogy nem akarunk javakat felhalmozni, hanem csak a napi szükséglet kielégítésére valót. Bízunk abban, hogy Isten gondoskodik rólunk, de dolgozunk is, és minden lehetséges és helyénvaló eszközt megragadunk, hogy élelemhez és egyéb szükséges dologhoz hozzájussunk (2Thessalonika 3:7–10). Természetesen hálát kell adnunk égi Gondoskodónknak, hiszen az ő szeretete, bölcsessége és hatalma van ezek mögött a gondoskodások mögött (Cselekedetek 14:15–17).

9 éve 2014. december 5. 17:13
2 mederi

Hasonló a cikkbeli kérdéses kifejezéshez

pl.

"Szükséges a mindennapi fogmosás."

-Utalás a múltbélire is, hiszen a "mindenben" a múlt is benne van, ezáltal mindenki maga döntheti el, pontosan számára a múlt mintája alapján, a jelenben és a jövőben is mit jelent fogat mosni...

Más példa:

A férj , aki a "mindennapi betevő falatot (vagy kenyeret)" megkeresi családja számára, nem konkrét falatra, és nem csak kenyérre keresi a pénzt, hanem a család szokásos, múltban, jelenben és jövőben szokásos szükségleteire keres pénzt.. :)

Szerintem a Bibliában is hasonló módon érti a szerző a "mindennapi kenerünket"..

9 éve 2014. december 5. 17:14
3 mederi

@mederi:

Jav.: "..kenyerünket"..:)