0:05
Főoldal | Rénhírek

Miért jóllakott a jóllakott?

Az ember alapvető igényei közé tartozik, hogy legyen mit ennie és legyen hol laknia. De vajon ezt tükrözi-e a jól lakik és a jóllakik hasonlósága?

Fejes László | 2011. október 11.

Károly nevű olvasónk kérdezi:

Honnan származik a "jóllakott" szó? Tudtok neki segíteni? Nekem sajna fogalmam sincs és etimológiai szótáram sincs (ha abban benne van egyáltalán).

Nos, jó hír Károly számára, hogy az etimológiai szótárban, legalábbis a TESz. néven közismert A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában benne van, ha nem is a jóllakott, de a lakik1 címszó alatt. Azért lakik1, mert a lakik2 az a lakik, amelyik az ’állandó jelleggel valahol tartózkodik, tanyázik, otthonnal rendelke­zik’ jelentésű ige. (Ez egyébként finnugor eredetű, a lak ’lakóhely’ főnévvel függ össze, más finnugor nyelvekben főnévi alakban fordul elő.) A különböző számozás tehát arra utal, hogy az evéssel kapcsolatos lakik történetileg nincs kapcsolatban az otthonnal kapcsolatos lakikkal, hasonló hangalakjuk tulajdonképpen a véletlen eredménye.

Ez azonban csak egy lehetőség. A TESz. szerint sem zárható ki ugyanis, hogy a két jelentés mégis összefügg egymással, méghozzá úgy, hogy a hosszadalmas evés-iváshoz az ember letelepszik, hosszabb időt eltölt, valahol lakozik: így kapcsolódhat össze a valahol tartózkodás az evéssel. Ez a származtatás meglehetősen bizonytalan, de ha mégsem ez a kifejezés eredete, akkor a szó ismeretlen eredetű: korábbi ugor vagy török eredeztetései egyaránt tévesnek bizonyultak.

Mindenképpen a jóllakik, belakik szavakkal van összefüggésben a lagzi, a lakmározik és a lakodalom.


Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (8):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
10 éve 2014. február 18. 11:45
5 mederi

-Nemrégen láttam olyan ismeretterjesztő filmet, ahol bemutatták, hogy egy korábban évezredekig befagyott tóban fiatal mamut tetemét találták meg a part közelében, amelyből valószínűleg levágtak egy darabot. Erről arra következtettek, hogy a tavat hús tárolására használták az ott élő emberek, hordák..

-A "meglakol" kifejezés nem tudom milyen régi lehet, de komoly büntetésre utal..

-A "lék/ lak" "tó" jelentéssel az (kelta?) angolban (rendre a-val írják, és é-vel mondják!), valószínűleg nem véletlen és szerintem rokon a magyar lék szóval, ami a befagyott tó vagy folyó jegén lalálható természetes vagy mesterséges luk.

Az ilyen luknak komoly értéke lehetett, hiszen sok ivóvizzel (lé-vel, 'le(ve)k-vel")) és élelemmel (többnyire hallal) látta el a környék

"lak"-óit.

-Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor a "LAK" (tó környéki búvó, lakó hely, egyfajta vájt, vagy természetes üreg, vagy odu, LUK volt),

"lé, le(ve)k=vizek" és a "luk" egyfajta ősi "fagyos", némileg letelepedett életmódhoz kapcsolódó kifejezések lehetnek..

Aki "megLAKolt", azt talán bele-"LÖK"-ték" egy "LÉK"-be, ahonnan talán húst lopott a kimért adagon felül, vagy idegen volt, vagy "meglékelték (meglakolták!!) " a fejét, vagyis agyonütötték..:)

10 éve 2014. február 18. 14:35
6 Fejes László (nyest.hu)

@mederi: És mivel mindez nagyon tetszett nekik, LájKolták...