0:05
Főoldal | Rénhírek

„Komoly tudományos hír” az MTI-től

Élő ember korát szeretnék szénizotópos vizsgálattal megállapítani – írja az MTI nyomán a magyar sajtó.

nyest.hu | 2014. július 17.

„Egy 126 éves brazíliai férfi lehet a világ legidősebb embere, ám mert egész életét dokumentumok nélkül élte végig, szénizotópos kormeghatározással akarja kideríteni valódi korát a gondját viselő idősotthon” – írja az MTI. A hírt a The Telegraphra alapozzák, a megadott helyen azonban cikk nem található.

A szénizotópos vizsgálat alapja, hogy a légkörben a kozmikus sugárzás szén-12 izotópból szén-14-et hoz létre, megkötött szén-14 viszont folyamatosan szén-12-vé bomlik. A hiba eléggé feltűnő, hiszen nem kell vegyésznek vagy biológusnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk: a szénizotópos kormeghatározás kizárólag holt anyagon működik, hiszen az élő szervezetben a szénizotópok folyamatosan cserélődnek. A wikipédia így ír erről:

A növények felveszik a légköri szén-dioxidot fotoszintetizálással és az állatok megeszik őket, így cseréli minden élő dolog folyamatosan a szén-14-et a környezettel élete során, az anyagcsere révén a 14C/12C arány nagyjából állandó, a tényt[,] hogy kis mértékben változhat[,] a dendrokronológiai ellenőrzések tették lehetővé. Mihelyt meghal, ez a csere megáll[,] és a szén-14 mennyisége fokozatosan, pontosan meghatározott sebességgel csökken a radioaktív bomlással.

Ráadásul a szénizotópos vizsgálatok mindig nagy hibahatárral dolgoznak, éppen ezért csak nagy időtávolságban használhatóak. A wikipédia azt is leírja, hogy akár egy kg szerves anyagra is szükség lehet ahhoz, hogy annyi szenet nyerjünk ki, amennyiből 80 éves pontossággal meg lehet állapítani a minta korát (azaz azt, hogy az élőlény mennyi ideje szűnt meg élni).

A szénizotópos vizsgálatokat régi leleteken használják
A szénizotópos vizsgálatokat régi leleteken használják
(Forrás: Wikimedia Commons)

Lehetséges, hogy a The Telegraph követett el bakit, ezért vették le a cikket. Az MTI azonban gondolkodás nélkül átvette a hírt, akárcsak a magyar sajtó egy része. Persze az is lehet, hogy az MTI valamelyik munkatársa tréfálta meg a hírlapokat és híroldalakat – ebben az esetben a tréfa sikerült.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (13):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. július 17. 10:37
1 bm613

Sajnos létezik a cikk, a Telegraph oldalán pillanatok alatt előkerült. Csak az MTI hülye, és elrontotta a linket.

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/brazil/10968734/Braz

És tényleg benne van ez a baromság.

9 éve 2014. július 17. 10:41
2 Fejes László (nyest.hu)

@bm613: Tényleg. Csak a blogmotor itt is elrontja a linket. Talán így: http://goo.gl/6YxPhB

9 éve 2014. július 17. 11:20
3 Dödölle

"...Emeletes marhaságot írt az MTI..."

Nap mint nap... Tömegével... " Önként, kéjjel..."

9 éve 2014. július 17. 13:39
4 Janika

Ezért nem ennyire rossz a helyzet az MTI-vel. A cikkben mindössze annyi olvasható hogy egy idősotthon hogyan szeretné meghatározni az idős ember korát.

Sem a Telegraph sem az MTI nem követett el hibát. Ha egyszer úgy akarják meghatrározni, akkor úgy akarják, lelkük rajta. A hírmédiumoknak az a dolguk, hogy közöljélk ezt.

Ha pl valaki lefekszik a sínekre és elüti a vonat, azt is megírják, pedig az is akkora hülyeség mint ez.

Ez csupán egy hír közlése.

9 éve 2014. július 17. 22:47
5 mondoga

"Komoly tudományos cikk" a Nyest-től... :DDD

Meg nem értem, miért égeti magát a Nyest badarságokkal.

Bezzeg, ha egy nyelvészkedő amatőr véleményt merészel nyilvánítani, ezerrel jön a sok szagértő, lehurrogni...

9 éve 2014. július 17. 23:03
6 mondoga

"A hiba eléggé feltűnő, hiszen nem kell vegyésznek vagy biológusnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk: a szénizotópos kormeghatározás kizárólag holt anyagon működik, hiszen az élő szervezetben a szénizotópok folyamatosan cserélődnek."

Persze nem kell se vegyész, se biológus, hiszen itt vannak a képzett nyelvészek.

:DDD

(Azért az tényleg elgondolkodtató, hogy egyetlen "tudományos" forrásként a Wiki elfogadható... Ilyenkor senkinek se jut eszébe, hogy a Wiki egyik szorgalmas alkotója példának okáért: hu.wikipedia.org/wiki/Varga_G%C3%A9za_%2...rt%C3%A9n%C3%A9sz%29

Érveljünk úgy, hogy "a wikipédia ezt írja" ... ?)

9 éve 2014. július 17. 23:23
7 Fejes László (nyest.hu)

@mondoga: Állítja a cikk, hogy azért igaz, mert a Wikipédia azt írja? Továbbá: nem igaz az, amit írunk? Akkor érteném a kritikát, ha rámutatnál, hogy hülyeséget írunk. Egyszerűen van egy jelenség, amit a kérdésben való minimális tájékozottsággal tudni lehet. Ha a töriblog leírja, hogy a magyar finnugor nyelv, akkor odakommentelsz, hogy haha, nyelvészkednek a történészek?

@Janika: Nézd, az orosz szakadárok azt állítják, hogy ők nem lőhették le a maláj utasszállítót, mert nincsenek megfelelő eszközeik. Néhány héttel korábban azonban hír volt, hogy vannak Bukjaik. Namármost: mérvadó hírszolgáltató közli az álláspontjukat úgy, hogy nem teszi mellé ez egyébként ismert információt?

Nem véletlenül tartották annak idején botrányosnak ezt a magyarázatot: www.hir24.hu/belfold/2014/02/21/a-kozrad...t-nem-tehetett-mast/

9 éve 2014. július 17. 23:50
8 mondoga

@Fejes László (nyest.hu):

A cikk komolytalan, látszik, hogy nem hozzáértők írták. Megalapozatlan vélekedések, gyenge hivatkozások, stb.

Mivel nekem nem hinnél, idézek egy fórumból, ahol hasonló kérdést tettek fel. Itt vannak "focihoz értő" kommentek, de koncentrálj az első (talán az egyetlen hozzáértő) véleményére!

"We have a great grandmother, but we're not sure exactly how old she is. According to the Home Affairs, she was born in 1902. We strongly believe that this is not the accurate age.

How can we accurately establish in which year she was born?

Asked by Mike Mohali, Pretoria"

We put this to Kirsty Spalding, assistant Professor in the department of cell and molecular biology at the Karolinska Institute, Stockholm, Sweden:

www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=31107.0

9 éve 2014. július 17. 23:54
9 mondoga

@Fejes László (nyest.hu): "Ha a töriblog leírja, hogy a magyar finnugor nyelv, akkor odakommentelsz, hogy haha, nyelvészkednek a történészek?"

Én nem. Ezt a jogot fenntartotta magának pl. Kristó prof, érdemi vita helyett. :-)

9 éve 2014. július 18. 00:05
10 mondoga

Egyébként már abból is sejteni lehetett, hogy nem olyan C14 vizsgálatról lehet szó, amit szériában végezhetnek régészethez kapcsolódóan, hogy a híradások huszonvalahányezer dollárnyi költségről szóltak, Debrecenben két-háromszáz euróba kerül egy vizsgálat (www.atomki.hu/hekal/arlista_hu.html)

Nyilvánvaló, hogy nem olyan vizsgálatról lenne szó, mint amilyent pl. Raskóék végeztettek a honfoglaló (kun?) csontok genetikai vizsgálata kapcsán.

9 éve 2014. július 18. 07:17
11 Janika

@Fejes László (nyest.hu): ok, teljesen igaz

9 éve 2014. július 18. 08:25
12 Fejes László (nyest.hu)

@mondoga: Jó, ezek tényleg érdekes adatok, habár ha jól értem, ezek nem kipróbált módszerek, hanem elméleti lehetőség. Én spec. elég szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy ilyen kevés anyagból el tudnák végezni a kormeghatározást, de mondjuk tényleg nem vagyok szakértő. Mindenesetre ez semmiképpen nem az a szénizotópos kormeghatározás, amit ezen a néven ismerünk, szóval a híradás mindenképpen megtévesztő. (Arról nem is szólva, hogy egy idősotthon vezetői ennyire tisztában vannak az ilyen új, kísérleti módszerekkel? Valószínűtlen.)

9 éve 2014. július 19. 12:39
13 El Vaquero

@Fejes László (nyest.hu): félig egyetértek. Én is szkeptikus vagyok, hogy van olyan fejlett a technika, hogy élő emberen, értelmes keretek között, megfizethető áron meg tudják határozni értelmes hibahatár mellett az életkort, de azt viszont el kell ismernem, hogy elméletileg működhet a dolog. Ugyanis az élő szervezet nem minden C-t cserél le tudomásom szerint, persze nem vagyok a szakterület szakértője.

 

@mondoga: ez az atomki-s link nem bizonyíték, mivel sehol nem írják, hogy ezek a vizsgálatok élő szervezeten történnek. Egy szóval nincs odaírva a többi menüpont alá sem.