0:05
Főoldal | Rénhírek

Kisméltóságos szilvóriumkór

Volt idő, amikor arról nem nagyon illett beszélni, ha egy nő másnapos volt, arról meg pláne nem, ha részeg volt. Körül kellett valahogy írni...

nyest.hu | 2014. június 17.

Ágitól kaptuk a következő érdekes kérdést:

Tutsek Anna Cilike sorozatában említik ezt a kifejezést: „kisméltóságos szilvóriumkór”. Azt hiszem olyan konnotációban, amikor valaki lassú volt. Lehet, hogy csak én asszociálok a másnaposságra?

Élvezettel vetettük bele magunkat a keresgélésbe, de sajnos nem jártunk túl sok sikerrel. A szilvóriumkór (illetve a szilvórium kór) nem fordul elő sem a történeti korpuszban, sem pedig az Magyar Nemzeti Szövegtárban. Szótárakban sem találtuk nyomát a szilvóriumkór-nak.

Tutsek Anna Kolozsváron született. Elképzelhető, hogy egy ottani nyelvjárásban elterjedt a szilvóriumkór kifejezés. De ennek nem találtuk nyomát a szótárakban. A dolog azért mégsem ennyire elkeserítő, hiszen a szilvórium-ról tudjuk, hogy micsoda: ’szilvapálinka’. Mind A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában (TESZ.), mind pedig az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tárban megtalálható. És erre már a korpuszok is adnak jó néhány találatot – elsősorban a 19. század irodalmából.

Szilvórium
Szilvórium
(Forrás: Wikipédia)

A TESZ. szerint a szilvórium első írásos előfordulása a 18. század végére, 1777-re datálható. Ahogyan azt elsőre is gondolnánk, tényleg a szilva szóból képződik a szilvórium – a purgatórium, oratórium stb. szavak mintájára. Régen valóban szokás volt ezeknek az eredetileg latin képzőknek a használata bevett magyar tövek mellett is. A szilvórium-hoz hasonló képzés a pipatórium a pipá-ból, a dorgatórium a dorgál igéből. (További hasonló képzésekről majd egy másik cikkben írunk.) Közvetlen elődje az apetitórium ’valamilyen szeszes ital, általában pálinka’, illetve a domitórium ’ua.’ lehettek.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy milyen kórt tud okozni a szilvórium. Ez lehet valóban a másnaposság, ahogy Ági írja, de lehet akár a becsípett vagy részeg állapot megjelölése is. Talán ezt a kontextusból lehetne pontosabban kikövetkeztetni a Cilike-regényekben. Egy biztos: a kisméltóságos szilvóriumkór nem valószínű, hogy a masszív alkoholizmust vagy az túlzott alkoholfogyasztásból eredő májproblémákat jelentené.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. június 17. 23:32
1 LAttilaD

Azért nem sikerült megfejteni, mert helyesírási hiba van benne. Nem kór, hanem -kor. Van idézetem, amiből tisztán látszik a jelentése és nyelvtani szerepe:

„Látifá csakhamar megkedveltette magát, jóllehet kicsit lassú volt a lelkem, mint a kisméltóságos szilvóriumkor, és minden mozdulatából áradt az a mély lelki meggyőződés, hogy sokkal jobb moziban ülni, a második előadáson, mint elpelenkázni az egész napot.”

(Efrájim Kishon: Tükör-, létra-, függönyátok. In: A zanyja Krausz. Európa, 1988.)

Vagyis nem betegség, hanem időhatározórag. A kisméltóságos akkor, amikor jó sok szilvóriumot ivott.

9 éve 2014. június 18. 08:02
2 Molnár Cecília

@LAttilaD: Köszönjük, igyekszünk utánanézni, hogy melyik az igazi és melyik van elírva.