0:05
Főoldal | Rénhírek

Indul a bullshit-bingó!

A bosszantó dolgokkal legjobban akkor vehetjük fel a küzdelmet, ha viccet vagy játékot csinálunk belőlük. Hozza ki a legjobbat a munkahelyi értekezletekből!

nyest.hu | 2013. január 31.

Szógyűjtést indított Finnország vezető napilapja, a Helsingin Sanomat weboldala. Olyan szavakat keresnek, melyeket a munkahelyeken túl sokat használnak, mára tartalmilag kiürültek. Ilyenek például a tahtotila ’akaraterő, elszántság’, haasteellinen ’bonyolult, kihívást jelentő’, strateginen ’stratégiai’, dynaaminen ’dinamikus’, asiakasrajapinta ’ügyfélkapcsolat-kezelés’. Hogy ezek miként üresedtek ki, az egyes esetekben a magyar olvasó számára is egyértelmű lehet – talán az ’akaraterő, elszántság’ az egyetlen, mely nálunk nem indult még el ezen az úton, egyes vélemények szerint azonban a tahtotila Finnországban a miniszterek, illetve a politikusok kedvenc szava.

De mire kellenek ezek a szavak? Egy játékhoz. Finnországban rendkívül népszerű játék a bingó. A játékban a lottóhoz hasonlóan azt kell eltalálni, hogy milyen számokat húznak ki. Különbség azonban, hogy míg a lottóban megadott számú (5–7) számot húznak ki, addig a bingóban addig folyik a húzás, míg valaki nem nyer. Ha már kihúzták az összes számot, amelyet a játékos a szelvényén bejelölt (vagy amelyek a vásárolt szelvényen előre be vannak jelölve), fel kell kiáltania, hogy „bingó!”. Aki először kiált, az nyer, még akkor is, ha ugyanazzal a húzással másnak is megvan a telitalálata. Ebből értelemszerűen következik, hogy a bingó-húzásnál a játékosnak jelen kell lennie.

Nos, hasonló játékot nem csak számokkal lehet játszani, hanem például szavakkal is. Beülhetünk például a szokásos munkahelyi megbeszélésre úgy, hogy kollégánkkal összebeszélünk: mindketten felírunk öt szót, és amikor valamelyik elhangzik a főnök szájából, azt kihúzzuk. A nyer, akinek először elfogynak a szavai. (Bár érthető okokból nem tanácsoljuk, hogy hangos „bingó!” kiáltásban törjön ki.)

Bingószalon
Bingószalon
(Forrás: Wikimedia Commons / kees jonker / CC BY 2.0)

Valami ilyesmi járhat a finn újságírók fejében is. Ők rögtön kilenc kategóriában gyűjtik a kamukifejezéseket: üzleti élet, IT, iroda, média, művészet, szociális-egészségügyi, világmegváltó, technológia és hivatal kategóriában, de meg lehet adni egyéb, a fentiekbe nem sorolható terminusokat is.

Természetesen ezek után már mi is kíváncsiak vagyunk, mely magyar szavakat, kifejezéseket tartják olvasóink a legnagyobb kamuknak. Várjuk kommentjeiket!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. január 31. 14:41
1 Agent Midnite Cooper

1. Felhasználói élmény

2. Edukálás

11 éve 2013. január 31. 15:08
2 noremil

Erről már hallottam kb. két éve, nem tudom, hol találtam rá, de rendszeresen játszottuk gyűléseken. Az ex-főnök gyakran kezdte a mondatait a természetesen szóval, ez volt a joker, ebből a többi szó mellett legalább 5 kellett összegyűljön. Nagyon jó móka, ajánlom mindenkinek :D

További javaslatok: költséghatékonyság, apparátus, rendhagyó, akcióterv, arculat, szíves visszajelzés, stb.

11 éve 2013. január 31. 15:21
3 ithil

innováció :)

11 éve 2013. január 31. 15:46
4 salak

Szorosan a cikkhez:

Bullshit bingo for Android

goo.gl/Ld3z5

Bullshit Generátor magyarul Androidra:

goo.gl/3lMlq

Így már egészen más lehet egy értekezleten szenvedni.

Kár, hogy nincs ugyanilyen évvégi vagy osztályozó értekezletről, imádnám!