0:05
Főoldal | Rénhírek

Harmincöt alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány

Nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, a kormány által létrehozott alapítványnak és közalapítványnak a feladatait, amelyek megszüntetését a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tűzi célul.

MTI | 2010. december 28.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte határozat megbízza az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében, és rögzíti, hogy céljaik megvalósítására, feladataik ellátására a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani.

Így megszűnik a többi között az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Gandhi Közalapítvány, az Iparfejlesztési Közalapítvány, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Nemzetközi Pető András Közalapítvány. Az új közhasznú szervezetek megalapításáról az állami vagyon felügyeletéért felelős tárcavezetőnek – azaz Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek – kell gondoskodnia.

A kormányhatározat további alapítványok és közalapítványok megszüntetéséről is rendelkezik, felkérve a nemzeti fejlesztési, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy – a megszűnő szervezetek által ellátott feladatok felett szakmai felügyeletet gyakorló miniszter bevonásával – tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Kimondja továbbá, hogy az érintett alapítványok, közalapítványok feladatait központi költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezet látja majd el.

A határozat értelmében ily módon szűnik meg a többi között az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány; a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány; az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány; a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány; a Hajléktalanokért Közalapítvány; a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány; a Környezetgazdálkodási Oktatási Fejlesztésért Alapítvány; a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány; a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány; a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány; az Oktatásért Közalapítvány; a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány; a Magyar Könyv Alapítvány és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány.

A kormányhatározat ugyanakkor kimondja, hogy a megszűnő alapítvány vagy közalapítvány által ellátott feladatokkal kapcsolatban tanácsadó testület hozható létre a kuratóriumaik bázisán.

A feladatok határideje mindkét esetben 2011. április 30.

A nemzeti erőforrás miniszternek – a közigazgatási és a fejlesztési miniszter bevonásával – ugyancsak április végéig kell gondoskodnia a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói értekezletének összehívásáról, majd ott az ágazati érdekek érvényesítéséhez és az állami vagyon megtartásához szükséges döntések meghozataláról és végrehajtásáról.

A kormány által alapított és továbbra is fennmaradó alapítványokat, közalapítványokat érintő változás, hogy a határozat a kormányzati struktúra átalakulása miatt rendelkezik az alapítói jogokat gyakorló miniszterek személyéről. Így például a Szabadságharcosokért Közalapítvány felett a belügyminiszter, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány valamint a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány felett a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a Demokrácia Központ Közalapítvány felett a külügyminiszter gyakorolja az alapítói jogokat. A Budapesti Német Iskola Alapítvány, a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány, a Tempus Közalapítvány és a Budapesti Osztrák Iskola Alapítvány alapítói jogait a nemzeti erőforrás miniszter, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Puskás Tivadar Közalapítvány alapítói jogait a nemzeti fejlesztési miniszter, az Országos Foglalkoztatási Közalapítványét a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja.

A miniszterek kormányhatározatban meghatározott feladata, hogy az alapítványok és közalapítványok hatékony és átlátható működése érdekében szükséges szervezeti és személyi változásokról január végéig gondoskodjanak.

Ezen kívül a kormány felhívja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, hogy a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapesti Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál rendeljen el soron kívüli ellenőrzését és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kormány elé.

A határozat végül felhívja a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert – azaz Navracsics Tibort -, hogy vizsgálja felül az alapítványokra és közalapítványokra vonatkozó szabályozás módosításának szükségességét, és javaslatairól február végéig készítsen előterjesztést.

A kormány még július végén határozott úgy, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter más tárcavezetők bevonásával vizsgálja felül a kormány által létrehozott alapítványokhoz és közalapítványokhoz rendelt feladatok ellátásának hatékonyságát, és együttes előterjesztésben tegyenek javaslatot a szükségessé intézkedésekre. A legújabb Magyar Közlönyben megjelent határozat – mint az a címéből kiderül – ennek megállapításai alapján született.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. december 28. 16:37
1 peripetia

A vezér már arra sem méltóztatik, hogy aláírjon. Szerintem sohasem szeretett dolgozni. Évekig nem járt be a munkahelyére, a parlamentbe sem. Uszítani viszont nagyon tud.