0:05
Főoldal | Rénhírek
Az ukrán–orosz konfliktus a Facebookon 2.

Ha harc, hát legyen harc!

Folytatjuk az ukrán-orosz konfliktus facebookos feldolgozásának bemutatását. Közben döbbenetesen közel kerülünk a valósághoz.

Fejes László | 2014. november 29.

Nem véletlen, hogy az események „facebookosítása” pedagógiai eszközzé vált. Nem csupán arról van szó, hogy a diákokhoz közelebb lehet hozni a tananyagot, vagy szórakoztatóbbá lehet tenni az oktatást. A facebookos cselekvéstípusoknak szűk köre van – ismerősnek jelölés, elfogadás vagy törlés; események létrehozása, arra mások meghívása vagy az esemény törlése; lájkolás; kommentelés stb. –, és a valóság sokszínű eseményeit ezekbe kell valahogy beszorítani. Ez pedig valamiféle rendszerezést, a lényeges események kiemelését, a reakcióláncok felfejtését stb. kívánja. A „facebookosított” eseménysor világosabb, követhetőbb, mint a valóság eseményei – ezt maga a forma követeli meg. Ráadásul, mivel az ábrázolt eseményeket magunk választjuk ki, a szereplők szájába magunk adjuk a szavakat, a saját álláspontunkat is kifejezhetjük vele.

Az alábbiakban az ukrán–orosz konfliktus történetének facebookosított, döntően orosz nyelvű feldolgozását mutatjuk be. Eredetijét a Maximonline-on találtuk. A feldolgozás meglehetősen kiegyensúlyozott, mindkét fél megkapja a magáét – a többi résztvevővel egyetemben. A résztvevők személyek és megszemélyesített államok, államszövetségek, egyéb területek, pártok, tévécsatornák stb. vegyesen. Korábbi cikkünkben a majdani tiltakozások kezdetétől a Krím elszakadásáig jutottunk, innen folytatjuk a történetet.

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Donyeck és Luganszk létrehozta a Novorusszia csoportot.

(2014. április 7.)

Oroszország, Krím, Dél-Oszétia, Abházia és Vanautu kedveli ezt.

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Ukrajna létrehozta a Terrorizmusellenes művelet eseményt.

(2014. április 13.)

(Miért nevezik az ukránokat kaproknak? Mert az orosz укроп [ukrop] ’kapor’ szó eleje összecseng az ukrán népnévvel.)

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Igor Sztrelkov megosztott egy videót.

És íme, a „madárhullás” képes bizonyítéka!

(2014 július 17.)

Torrez körzetében lelőttünk egy An-26-os repülőgépet, valahol a „Progressz” bánya közelében. Szóltunk előre: ne repüljetek a mi egünkön!

ITAR-TASZSZ megosztotta ezt a videót.

(Ezen a ponton a fikció érintkezik a valósággal. Sztrelkov valóban posztolta a repülőgép lelövéséről szóló videót, igaz, nem a Facebookon, hanem orosz megfelelőjén, a Vkontaktyén. Ez egyértelművé teszi, hogy a maláj gépet a szeparatisták lőtték le – ennek ellenére Oroszország még hónapokkal később is megpróbált hamis  bizonyítékokat fabrikálni, hogy az ukránokra hárítsa a felelősséget.)

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Maláj légitársaság: Eltűnt a 17-es járat! Osszátok meg!

(2014. július 17.)

Európa: :∂

(2014. július 17.)

Igor Sztrelkov törölt egy videót: Torrez körzetében lelőttünk...

(2014. július 17.)

Halál: Juhéééééé!

(2014. július 17.)

298 pontot szereztél a Politika. 21. század játékban. Gratulálunk!

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Novorosszija > Ukrajna Ti megőrültetek!

(2014. július 17.)

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

USA létrehozta a Szankciók Oroszország ellen csoportot.

(2014. július 25.)

Európa, Ausztrália, Kanada, Japán csatlakozott a Szankciók Oroszország ellen csoporthoz.

(2014. július 25.)

Oroszország: Avagy úgy?

Oroszország csatlakozott a Szankciók Oroszország ellen csoporthoz.

(2014. július 27.)

Voronyezs kedveli az Óvóhely hülyéknek könyvet.

(2014. július 27.)

(Hogy kerül a képbe Voronyezs? Szergej Magnyitszkij emberi jogi aktivista 2009-ben elhunyt egy moszkvai börtönben. A koholt vádak alapján letartóztatott aktivista halálért közvetlenül felelős hivatalnokok beutazását az Európai Unió és Kanada megtiltotta, nyomukban ezt tette az Egyesült Államok is. Ezért bosszúból Oroszország megtiltotta, hogy külföldi állampolgárok orosz árvákat fogadjanak örökbe. Ezzel saját állampolgárait ítélte arra, hogy állami árvaházakban senyvedjenek. Egy korabeli vicc szerint ez olyan, mintha az Egyesült Államok szíriai bombázásaira válaszul Oroszország Voronyezst bombázná. A viccet akkor elevenítették fel, amikor a szankciókra válaszul Oroszország megtiltotta bizonyos élelmiszerek behozatalát, ezzel leginkább ismét saját lakosságát büntetve.

Az említett könyv a híres angol nyelvű for Dummies sorozatra utal – a sorozat tagjait magyarul Tantusz könyvek álnéven forgalmazzák. Hogy a kiadó miért nem vállalta fel a hülyéknek, esetleg a finomabb gyengébbeknek vagy még udvariasabb nem csak gyengébbeknek címet, az külön cikk tárgya lehetne.)

Ha harc, hát legyen harc!
Forrás: maximonline.ru

Oroszország > USA: Ellenszankciókat vezetünk be! Többet semmit nem veszünk tőletek!

(2014. augusztus 6.)

(Belorusszia vámunióban áll Oroszországban, de nem bojkottálta a nyugati termékeket. A belorusz gazdaság nagy hasznot húz abból, hogy nyugati élelmiszereket importál, majd belorusz élelmiszerként exportálja Oroszországba. Az „ökológialag tiszta” népszerű, ám meglehetősen üres és elcsépelt – az esetek jelentős részében teljesen alaptalan – frázis a nem nyugati eredetű élelmiszerek reklámozásában.)

A történet természetesen még nem ért véget...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. november 29. 15:46
1 hun

azok biztos örülnek ennek az objektíven kiegyensúlyozott igazságnak, akiknek szétlőtte a buszt amin utaztak, az ukrán hadsereg.

azok is biztos hálásak, akiknek a házaikat és lakásaikat lőtte szét az ukrán hadsereg, amikor városokat ágyúztak.

az meg a legeslegdemokratikusabb dolog, h az ukrán hadsereget segíti a céljai eléréseben kanada azzal, h fegyvereket szállít nekik.

9 éve 2014. november 29. 18:05
2 Untermensch4

@hun: ahol fát vágnak, hullik a forgács. persze a legtöbb dologra amire a fa jó, egyéb magas rosttartalmú növények is jók lennének...

9 éve 2014. november 29. 20:57
3 szeverna

mindenesetre nagyon jó :D így kellene minden konfliktust lerendezni,akkor nem lennének lelőtt utasszállító gépek...

9 éve 2014. november 30. 07:38
4 Untermensch4

@szeverna: ez a konfliktus ábrázolása, nem a lerendezése.