0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Fogkefe automata

Ismét van lehetőségünk átismételni a 6:3-as szabályt – ezúttal egy gyermekfogászati rendelőben talált felirat nyomán.

nyest.hu | 2014. október 15.

Azért nagyon jó, hogy az összetételek helyesírása nehéz, mert mindig van mód egy-egy helytelenül írt alak kapcsán átismételni a szabályokat. Arról nem is beszélve, hogy Mindennapi helyesírás című sorozatunk körülbelül fele ennyi cikket ért volna meg, ha könnyen átlátható és megjegyezhető lenne az összetett szavak helyesírása.

Az alábbi plakátot Nóra fényképezte le nekünk egy gyermekfogászati rendelőben. Az nagy dolog, hogy olcsón automatából lehet már venni fogkefét. De hogy is kéne írni a masina elnevezését?

Fogkefe automata
Forrás: nyest.hu

A fogkefe + automata szerkezet szintaktikailag nem látható át egykönnyen: nem jelzős szerkezet (fogkefének az automatája), hanem inkább egy körülírással adható meg: ’olyan automata, amelyből fogkefét lehet venni’. Ilyen esetekben biztosak lehetünk abban, hogy összetett szóról (és nem szintagmáról) van szó. Az összetételeket pedig egybeírjuk.

A fogkefe azonban maga is összetétel, így a fogkefe + automata három tagú összetétel. Ezeknek az esetében tudjuk, hogy az írásmód a szótagszám függvénye: ez az úgynevezett 6:3-as szabály. Hat szótagig egybeírjuk, hat szótag fölött kötőjellel a kettőnél több tagból álló összetételeket. A fenti esetben éppen elcsípi a szó a hét szótagot, tehát: fogkefe-automata.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. október 15. 09:11
1 siposdr

"a fogkefe + automata három tagú összetétel".

Ez így igaz. A vicces azonban az egészben, hogy maga az automata (αὐτόματον) is eredetileg összetétel volt, de napjainkra (talán csak a görögöket kivéve) mindenki számára egyetlen, nem összetett szóvá vált.

9 éve 2014. október 16. 22:01
2 LvT

@siposdr: Erre egyébként kitér a 138. ponthoz fűzött megjegyzés: "Az idegen szavaknak csak a magyarban is önállóan használatos elemeit (pl. centi-, deci-, deka-, extra-) tekintjük külön szónak: centiméter-beosztású, extraprofit-elmélet stb."

helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh#138

9 éve 2014. október 17. 00:01
3 mondoga

"A fenti esetben éppen elcsípi a szó a hét szótagot, tehát: fogkefe-automata."

Rendben, de melyik szótag nem számít? :-)