0:05
Főoldal | Rénhírek
A nagy Télapó-háború

Fehér karácsony,
fehér Télapó,
fehér Jézus?

Sajátos vita köti le az Egyesült Államokat az adventi időszakban: a télapó faji hovatartozását vitatják. Az ügybe belekeveredett Jézus is, aki a Fox News műsorvezetője szerint nem lehet más, csak fehér. Folytatódik tehát az évtizedes karácsonyháború. Vagy csak túl sokan nem értik a viccet?

nyest.hu | 2013. december 19.

December 10-én Aisha Harris kulturális blogger vitacikket tett közzé a Slate portálon Santa Claus Should Not Be a White Man Anymore (A Télapónak nem kellene többé fehér embernek lennie) címen. Az afroamerikai blogger beszámolója visszaemlékezése szerint gyermekkorának két Télapója volt: mindkettő nagy hasú, fehér szakállú, pirospozsgás – ám az óvodában és a helyi bevásárlóközpontban fehér volt, míg otthon a díszeken és képeslapokon fekete. Meg is kérdezte édesapját, hogy akkor mégis hogy néz ki a Télapó valójában – édesapja azt válaszolta, hogy a Télapó váltogatja a színét: mindig olyan bőrszínű, mint amilyen családot meglátogat. Az egykori kislány azonban ezt a mesét már nem vette be – különösen, hogy azt látta, hogy egyes fekete családoknál is fehér Télapóval díszítenek.

Bár az Egyesült Államokban évről évre egyre több a színesbőrű, a reklámokban, filmekben és a jelmezekben továbbra is következetesen fehér télapók jelennek meg. Éppen ezért Harris azt javasolja, hogy az Egyesült Államok vesse el a Télapót mint karácsonyi figurát, és válasszon mást – például egy pingvint. Ezzel nem sokat kellene változtatni a hagyományos elképzeléseken, hiszen maradhatna a jeges környezet, legfeljebb az Északi-sarkról a Délire kellene költöztetni; a repülő rénszarvasai is maradhatnának, hiszen a pingvinek nem tudnak repülni; ráadásul a pingvinek itt-ott már megjelentek a karácsonyi dekorációkon, sőt, karácsonyi pingvines könyvek is léteznek. A mesékből a gyerekek is ismernek beszélő, emberként viselkedő állatokat (húsvétkor is a nyuszi jön), így ez sem okozhatna megrázkódtatást. A Télapó figuráját mi kreáltuk, az idők során számtalanszor változott, most is megváltoztathatjuk.

Pillanatnyi igények szerint átalakított Télapó a második világháború idejáből
Pillanatnyi igények szerint átalakított Télapó a második világháború idejáből
(Forrás: Wikimedia Commons / Office for Emergency Management. War Production Board)

Nem ez az első eset, hogy a karácsony heves vitákat vált ki az Egyesült Államokban. A 2000-es évek elején zajlott a „karácsonyháború” (War on Christmas)  az váltott ki vitákat, hogy az állami, iskolai ünnepségeken, illetve a médiában mennyire kell vagy szabad kidomborítani az ünnep vallásos jellegét. A vita egy része arról szólt, hogy a Merry Christmas ’Boldog karácsonyt’ vagy a Happy Holidays ’Kellemes ünnepeket’ a helyénvaló köszöntés. A vita magyar változata inkább arról folyik, hogy a karácsonyi ünnepek kellemesek, boldogak, békések vagy áldottak legyenek-e.

Harris csupán a problémára akarta felhívni a figyelmet, később le is írta, hogy a radikális váltásra vonatkozó javaslatot azért ő sem gondolta komolyan – ezt azért volt kénytelen leszögezni, mert sikerült nagy vihart kavarnia. Megyn Kelly, a Fox News műsorvezetője felfigyelt a cikkre, és azt állította, Harris szerint rasszista, hogy a Télapó fehér (Harris ilyesmit nem állított). Kelly biztosította a nézőket, hogy a Télapó bizony fehér, majd megkérdezett három – fehér! – szakértőt arról, mit gondolnak a dologról. Az első szakértő megértően nyilatkozott Harris cikkével kapcsolatban. Erre Kelly újból érvelni kezdett: a történeti tényeket nem lehet megváltoztatni csak azért, mert zavaróak: Jézus is fehér volt, ez történetileg ellenőrizhető...

Mint arra később többen is felhívták a figyelmet, Kelly mind a Télapóval, mind a Jézussal kapcsolatban téved. A Télapó figurája Szent Miklóséra épül, aki történeti személyiség volt: görög nemzetiségű, aki a mai Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén élt. Ha azt kellene eldöntenünk, hogy fehér, fekete vagy sárga lehetett-e, akkor bizonyára leginkább fehérnek mondanánk, de valójában nem lehetett tipikus fehér, pláne nem az Egyesült Államokban tipikus fehérnek képzelt szőke, kék szemű angolszász („germán”) típus. Jézus esetében hasonló a helyzet: a Közel-Kelet lakói szintén nem tipikusan fehérek, mint ahogyan többen is megjegyezték, Jézus valódi külsejével valószínűleg ma sem lenne egyszerű feljutni az Egyesült Államokban egy repülőgép fedélzetére.

Miért képzeljük és ábrázoljuk a Télapót és Jézust ma fehérnek, mi több, szőkének és kék szeműnek? Pontosan azért, ami Kelly szerint lehetetlen: a zavaró történeti tényeket változtatjuk (változtattuk) meg. A fehér dominanciájú Európában és Észak-Amerikában kényelmetlen, vagy egyenesen derogáló lett volna egy színes bőrű szentet, pláne Megváltót tisztelni. (A fehér Krisztus- vagy Szent Miklós-ábrázolásoknak persze nem mindig ez az oka: sokszor a figurákat egyszerűen magukhoz hasonlónak képzelték, a helybeli embertípushoz hasonlónak ábrázolják a negatív szereplőket, például Pilátust vagy Júdást is.)

A másik aspektusa a kérdésnek, hogy a Télapó képzeletbeli figura, tehát elvileg bármilyen lehet a bőrszíne. Mint a fenti videóban Jamelle Bouie blogger elmondja, hogy gyermekkorában az ő Télapója fekete volt, és ez sok afroamerikai családra ma is jellemző. Szerinte Kelly kijelentésében az a legfelháborítóbb, hogy kizártnak tartja a fekete Télapót – holott a valóságban éppúgy „létezik”, mint a fehér – ahogyan sok fekete családnál fekete angyalokat és fekete Jézust is találunk. A Kelly kommentjeire adott válaszában Harris is azt emeli ki, hogy nem az a probléma, hogy sokszor fehérnek ábrázolják vagy fehérek személyesítik meg a Télapót: a probléma ott kezdődik, hogy sokan azt állítják, hogy a Télapó csak fehér lehet, és mindig is fehérnek kell maradnia.

Az ügyben egyébként Kelly a felháborodás hatására félig-meddig visszakozott. Későbbi műsorában azt mondta, hogy csak viccelt, amikor azt állította, hogy a Télapó valós személy, és fehér – de a humor gyakran elveszik a humortalan emberek között , ráadásul a Fox News sok ember célpontja... Mások azonban úgy tartják, hogy az eredeti kontextusban semmi nem utal arra, hogy Kelly a megjegyzéseit viccnek szánta volna – ezzel szemben a Fox News ebben az esetben magát igyekszik beállítani áldozatnak.

A vita azonban nem csak elméleti szinten folyik. A Harris–Kelly ügytől független incidens történt Új-Mexikóban – bár az ügytől nyilván nem független, hogy szintén jelentős médiafigyelmet kapott. Egy afroamerikai diák Télapónak öltözött, mire tanára kioktatta, hogy a Télapó fehér. A megszégyenített diák szülei jelentették az esetet az iskolának, mely a tanárt kényszerszabadságra küldte, a családtól pedig elnézést kért. A tanár elismerte, hogy hibázott, ennek ellenére a szülők kérésére másik osztályba helyezték a gyereket.

Vannak, akik csupán ironizálni hajlandóak az egész ügyön. Például felhívják a figyelmet arra, hogy a csokimikulások feketék. Persze az igazán meglepő az lenne, ha ez alól sem találnánk kivételt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (9):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. december 19. 19:22
1 gligeti

Eddig ez volt a legviccesebb.

www.youtube.com/watch?v=oN8c4L6RsSY

10 éve 2013. december 19. 20:24
2 Szalakóta

Megjegyzések:

Az arabok is fehérek, bár nem a szőke, kék szemű germán típus. De fehérek.

Jézusról vannak távol-keleti és afrikai ábrázolások is. A távol-keleti Jézus ferde szemű ázsiai, az afrikai pedig néger.

10 éve 2013. december 19. 20:50
3 Xebulon

Fehér, helyett tudományosan a kaukázusi szót használjuk. Egyébként a fehér gének valahol a mai Irán területén jelentek meg, amit Perzsiának is hívtunk. A mai irániakat is teljesen fehér embernek néznek ki.

10 éve 2013. december 19. 21:25
4 Sultanus Constantinus

Hát én az arabokra egyáltalán nem mondanám, hogy fehérek. Biztos vannak köztük fehérebbek is, de alapvetően kreolbőrűek. Márpedig ha korrekten akarunk fogalmazni és pl. a latin-amerikaiakat nem tekintjük fehéreknek, akkor az arabok sem azok -- hiszen semmivel sem fehérebbek náluk.

10 éve 2013. december 19. 22:04
5 Roland2

"a repülő rénszarvasai is maradhatnának, hiszen a pingvinek nem tudnak repülni;" De hogyan fogná a gyeplőt ? Hiszen keze sincs. Még a puttonyt sem tudná a hátára rakni...És ahogy ide-oda totyogna, kiesnének az ajándékok belőle. Szal ez hülyeség. :)

10 éve 2013. december 19. 22:49
6 blogen

@Xebulon: Magyar nyelvben a kaukázusi a Kaukázus lakóját jelenti, a szó amit keresel az "europid". A fehér és az europid ugyanakkor nem ugyanaz. A fehér a teljesen világos színkomplexiójú europid személy, míg a sötét színkomplexiójukat (sötét haj és/vagy sötét szemek és/vagy sötét bőr) a nem fehér europidok.

világos színkomplexiójú europid:

i.imgur.com/E8ERS.jpg

sötét színkomplexiójú europid:

www.ciaomovie.it/wp-content/uploads/2011/10/Javier-Bardem.jpg

Az irániak nem néznek ki fehér embernek, csak európainak, tipikus sötét színkomplexiójú mediterránok. A sötét színkomplexiójúak többsége amúgy mediterrán, a mediterrán rassz Indiától-Írországig lakja Afroeurázsiát és lényegében ez a legjelentősebb csoportja az europidoknak, döntő többségben vannak, míg az ún. fehérek egy kisebbség az europidok között. Megfigyelhető, hogy északnyugat felé a mediterránok bőr- és a szemszíne egyre világosabb. Hogy néhány példát hozzak erre a részleges depigmentációra a mediterránok között, ami egyben példa arra is, hogy gyakran csak az árnyalattal világosabb bőr az egyetlen különbség egy indiai vagy nemrégiben onnan elszármazott és egy gyakran a neolitikumig visszavezethető vándorlási hullámmal Európába érkezett mediterrán között:

img268.imageshack.us/img268/8948/ptuf.jpg

img826.imageshack.us/img826/7294/qykw.jpg

img607.imageshack.us/img607/1291/khs9.jpg

img203.imageshack.us/img203/3417/xpcj.jpg

10 éve 2013. december 20. 19:03
7 MolnarErik

Mivel a családoknál ált az apuka öltözik be Mikulásnak, természetes, h olyan a bőrszíne, mint az adott családnak.

10 éve 2013. december 20. 20:54
8 kalamajka1

Két dologról van szó: egyrészt, hogy történelmileg hogyan nézett ki a mai Törökország területén élt szent Miklós. A másik kérdés meg az, hogy milyen ábrázolásformában tudunk leginkább azonosulni vele. A templomokban és képtárakban található ábrázolások általában a második gyakorlatot követik.

Példa: Az USA közepén található egy római katolikus templom, melyet a mi szent Istvánunk nevére szenteltek fel. Az oltáron álló szobor pedig egy indián törzsfőnököt ábrázol. A magyar riporter rákérdezett, miért van szent István fején tolldísz, holott a X. században a Magyar Királyságban ez egyáltalán nem volt szokás. A válasz: utánanéztek, hogy mikor élt szent István, és Amerikában a X. században indiánok éltek, tehát szent Istvánt úgy tudták ábrázolni leghitelesebben, mint egy indián törzsfőnököt.

Másik példa: MS mester Jézus keresztrefeszítését úgy festette le, hogy a római katonák úgy néztek ki, mint a törökök, mivel abban az időben, amikor ő élt (XV. szd.) a törökök voltak a fő gonosz. A történeti hitelességnek ehhez semmi köze nincs.

Az, hogy valójában hogy nézett ki szent Miklós vagy Jézus, azzal inkább a történészek, antropológusok foglalkoznak.

10 éve 2013. december 24. 15:03
9 Nem tudtam jó nevet kitalálni

Erről eszembe jut a híres mondás:

Kifordítva mindenki rózsaszín