0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyszer volt egy honlap

Az egyszervolt.hu egy egész virtuális birodalom óvodás és kisiskolás korú gyerekek számára. Versek, mesék, filmek, dalok, játékok és némi tanulás is várja az érdeklődőket a réten, ahova a honlap elvezet minket. A nyest is tett egy virtuális kirándulást ezen a réten.

nyest.hu | 2012. szeptember 14.

Az egyszervolt.hu címet beütve a böngészőnkbe kisvártatva egy tágas zöld rétre érkezik a látogató. A réten áll néhány fa, bal oldalt talán az égig érő paszuly leveleit láthatjuk, és ha be van kapcsolva a hangszórónk, madárcsicsergést és tücsökciripelést is hallhatunk. (Kár, hogy a „hang” feliratú virággal nem sikerült elnémítanunk...) A rét  nem néptelen, jó néhányan megtelepedtek itt: állatok, emberek és egy kisautó is itt parkol. Mindannyian linkek, amelyek más-más oldalakra vezetnek minket. A bal oldali paszuly levelei is mind-mind linkek. Lássuk, mit találunk, ha nyomukba eredünk!

A linkekre húzva az egeret, egy hang el is mondja, hogy a kis ikonra kattintva mit találhatunk. Így például a békakirályfira nyomva meséket fogunk találni: ezen az oldalon felolvasott meséket hallgathatunk, illetve diafilmekről is olvashatunk meséket. A menüben mesetípus szerint kereshetünk: népmese, állatmese, verses mese; de természetesen betűrendes mutató is van, illetve van egy kereső is az oldal tetején. A meséket értékelni is lehet, és minden meséről láthatjuk, melyiket mennyire kedvelte a közönség. A réten a kis tévé ikonjára kattintva a mesetévé oldalára érkezünk; itt videóról nézhetünk meséket.

A réten a virágot szagoló kisegérre kattintva verseket, mondókákat találunk. A verses oldal elrendezése nagyon hasonló a mesés oldaléhoz. Itt is felolvasást hallunk, de olvasni is lehet a szöveget. Ha a réten az egyik levélen ülő méhecskére kattintunk, ami a mozizzz! feliratot találjuk, szintén gyerekverseket hallgathatunk, ezúttal megfilmesítve.

A rét
A rét
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta )

Van még az oldalon számos hasznos lehetőség: nézhetünk animációkat, részt vehetünk kódkereső játékban, de játszhatunk mást is, és kézműves tippeket is kaphatunk a műhelyben. Fórumozhatunk és csetelhetünk, játszhatunk kvízt, keresgélhetünk a linkgyűjteményben.

A tényleg bőséges fejlesztő és játékos lehetőségek között néhány igen hasznos, és egyedülálló is van. A kisautóra kattintva a traff elnevezésű oldalra jutunk, ahol lehet saját autónk, és feltérképezhetjük vele a közlekedés szabályait, lehetséges veszélyeit. A bigyoo elnevezésű oldalon pedig az online térben való biztonságos közlekedést tanulhatjuk meg: a biztonságos internetezésről olvashatunk felnőttek és gyerekeknek is szóló hangvételben. Van még az olvasást népszerűsítő Olvasni jó! oldal, illetve a Mesélj minden nap!, a szülőknek és pedagógusoknak szóló Napocska és az Okos doboz.

Az Okos doboz alsó tagozatosoknak szóló interaktív tananyagokat tartalmaz hat műveltségterületen: algebra-geometria, olvasás-szövegértés, nyelvtan, vizuális kultúra, környezetismeret és ének-zene tárgyakból. Szerettük volna kipróbálni a szabadon felhasználható feladatokat, de sajnos egyik sem indult el... Minden esetre a kínálat valóban bőségesnek és használhatónak látszik. Az Okos doboz mobiltelefonos alkalmazás formájában is letölthető.

Az egész egyszervolt.hu egészen impozáns. Eleve nagyszerű, hogy egy helyen ennyi minden megtalálható, ami az óvodás-kisiskolás korosztályt érdekelheti, érintheti. Az már csak hab a tortán, hogy a megvalósítás is igen profi: a honlap olyan hasznos időtöltést kínál a gyerekeknek a neten, ami valóban felveheti a versenyt a számítógépes játékokkal. Ennyit arról, ahogyan egy felnőtt látja. De nagyon kíváncsiak lennénk arra is, hogy a gyerekek mennyire szeretik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (11):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. szeptember 14. 10:52
1 viktor

Sajnos az unokaöcsi és unokahugi nem ismeri ezt az oldalt, mert a (vidéki kis) városban ez nem menő. A nyolc évesek GTA-ért, NFS-ért, és más, sok esetben 18+ játékokért sírnak, az egyszervolt.hu nekik úgy túl dedós, hogy igazából sosem használták. És ez nem a gyerek hibája, hanem a szülő felelőssége. Nagyon sokszor hallom, hogy "De az összes osztálytársa ezzel játszik" - ugyanúgy, ahogy mobiltelefonál és Facebookozik. Az igazi célcsoport biztosan vevő lenne rá, ha a mai szülők is úgy gondolkodnának, ahogy anno a mi szüleink tették.

Nyugtassatok meg, van olyan, aki ez elé ülteti a gyereket és nem a zombiölős-trancsírozós játék elé.

11 éve 2012. szeptember 14. 11:24
2 Molnár Cecília

Igyekszünk majd feltérképezni, hogy a gyerekek mit gondolnak róla, hogy tetszik nekik.

11 éve 2012. szeptember 14. 11:25
3 Sigmoid

@viktor: A "mai szülő" az frankón te vagy (vagy leszel). Én nem mondanék ítéletet úgy hogy még nincs gyerekem.

Nyolc évesen nekem is dedós lett volna ez. Így ránézésre a négy-hat éves korosztálynak fekhet igazán.

11 éve 2012. szeptember 14. 11:35
4 viktor

@Sigmoid: Én is szülő vagyok, de szeretném majd megóvni a gyermekemet attól, amit látok a sógorom családjában, és az ő ismerősi körében. Ez nem ítélet, ez a valóság, aminek sehol nem tudok hangot adni, mivel nem szólhatok bele senki más nevelésébe. Ezért van talán, hogy itt kifakadtam, tudom, hogy offtopic, mea culpa emiatt. A gond viszont attól, mert nem látjuk, sajnos létezik, ugyanis a gyerek (sógoré) hat évesen is már GTA-zott, a neki szóló oktató CD nem érdekelte. Szóval lehet, hogy te meg én nem ilyen szülők vagyunk, akinek nem inge, ne is próbálja felvenni, de sokaknak el kellene gondolkodniuk a jelenségen. Na de majd egyszer megírom valami más fórumban :)

--ON--

Az oldalt régóta ismerem és nagyon tetszik és mint újdonsült apuka használni is fogom, három év múlva megírom a gyerek véleményét :)

11 éve 2012. szeptember 14. 12:42
5 El Vaquero

Ez szerintem is inkább 4-6 éves korosztálynak való, bár azóta máshogy fejlődnek a mai gyerekek, lehet már csak 4. Nem vagyok szülő, de nem sok kivetnivalót látok a GTA-ban, NFS-ben és FPS játékokban. Ha a szülő elmagyarázza a gyereknek, hogy a játékok kitalációk, nem valóságosak, akkor nem hat negatívan a gyerekre. Ha meg a gyerek negatívan fejlődik, az nem a játékoknak tudhatók be, hanem a nevelési hiányosságoknak: tipikusan nem foglalkoznak a gyerekkel, kivágják az udvarra, utcára, tévé, számítógép elő, a gyerek sokat unatkozik, nem tudja magát lekötni sem fizikailag, sem szellemileg, azért rendetlenkedik kínjában és attól lesz égetni való.

11 éve 2012. szeptember 14. 13:17
6 maxval

@El Vaquero:

Teljesen igazad van. Tiltani a gyerektől dolgokat csábító tiltott gyümölccsé tesz butaságokat. Csak nagyon indokolt esetben kell tiltani valamit.

11 éve 2012. szeptember 14. 14:10
7 Sigmoid

@viktor: Az egyszer egészen biztos, hogy nem ültetném le a 6 éves gyerekemet a GTA elé, és nem hagynám azt sem hogy a késő esti akciófilmeket nézze.

Viszont az ember hajlamos elfelejteni azt a nem kicsit fontos tényt, hogy a gyereknek saját feje van, és nem a szülő az egyetlen kulturális input onnantól, hogy a kölyök bekerül az óvodába.

Szóval nem biztos hogy a szülő hibája, hogy a gyerekek olyan játékokkal játszanak ami "nem való".

Én emlékszem hogy nyolc évesen a Tini Nindzsa Teknőcökre, Transformersre, GI Joe-ra, Pókemberre meg hasonlókra pörögtem, és az ilyen vidám virágszagolgatós egeres dolog nekem is totálisan "rangon aluli" lett volna.

11 éve 2012. szeptember 14. 14:58
8 viktor

Akiről beszélek, még hisz a Jézuskában és húsvétkor minden fűben megtalált tojásnak úgy örül, mint amikor mi találunk egy ezrest az utcán. Próbáld meg neki elmagyarázni, hogy a játékot nem a valóságról mintázták.

GI Joem nekem is volt, harcoltunk is vele sokat a barátokkal. Van az unokaöcsinek is, de ő nem harcol vele. Ő leül a gép elé, "beszáll a kocsiba", és az okozza neki az örömöt, hogy hogyan ütötte el a másikat, és hogy lőtte fejbe a puskával és esett az össze. Ne mondjátok már, hogy az a normális, hogy a szülő megveszi a gyereknek a 18+ játékot, mert ő kifejezetten azt kérte. Egy gyerek nem fogja letorrentezni a játékot, ha nem kapja meg, maximum átmegy a barátjához és együtt játszanak vele, de akkor már legalább az együttön van a hangsúly és nem az öldöklésen.

Az FPS játékok pedig nem azért 18+-osok, mert a törvény előírja, hanem mert bizonyítottan káros, még a felnőttekre is.

Ez igenis a szülő felelőssége. Az óvodai szocializáció egy dolog, de emögé bújni és a felelősséget áthárítani nem bölcs dolog. Mint ahogy azt sem tartom helyesnek, ha nem tiltunk dolgokat a gyereknek. De ezek ismét csak egy másik topic témái.

11 éve 2012. szeptember 14. 16:00
9 Sigmoid

@viktor: Na igen, kifejezetten a 8 éves gyereknek megvenni a 18+-os játékot, az egészen más kategória... Ha az apuka maga a GTA előtt tölti a fél szabadidejét, és úgy kattan rá a gyerek, az se jó, de talán kevésbé kelt beteges benyomást. :)

A gyereknek dolgokat megtiltani csak okosan, ügyesen érdemes. Én nem voltam különösebben rövid pórázon fogva, de pl. nem nézhettem meg a Batmant 7 évesen mikor ment a tévében.

Jellemzően szerintem bőven elég, ha nem vesz meg minden játékot, mozijegyet, DVD-t amit a gyerek "akar".

11 éve 2012. szeptember 14. 17:47
10 El Vaquero

Arról nem is beszélve, hogy nem a GTA a legkárosabb a fejlődésükre. Ahogy mennek az általánosba, onnantól elég durva dolgokat is hallhatnak az osztálytársaktól bulizásról, pornó és horrorfilmekről, pláne, ha bizonyos elemek kölkei is az osztályba járnak. Utána fog meglátszani, hogy a játékok a valósághoz képest milyen ártatlanok.

9 éve 2015. március 5. 16:03
11 lcsaszar

6 éves kisfiam rendszeresen kéri, hogy hadd Traff-ozzon. Néha rátéved az Egyszervolt más témáira is. Angry Bird-özni is szokott. Egyelőre még nem kellett eltiltanom az erőszakosabb játékoktól. Sajnos a TV-ben is lát elég nem neki való dolgot, sajnos még a magyar TV-ben "esti mese" címen is.