nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tää on Duudsoni elämää! Älä elä näin!
Duudsonit: hivatásos őrültek és nyelvtanárok

Megviccelt járókelők, felcukkolt rendőrök, kigyulladó autók és kórház – elengedhetetlen elemei az ökörködés mesterfokon űzött műfajának, amit természetesen a finneknek köszönhetünk.

Sunnuntaiset Lapset | 2011. augusztus 27.
|  

A méltán hírhedt amerikai kaszkadőrökből és hivatásos őrültekből álló csapat, a Jackass világszerte ismert. Amerikában 2000-ben tört ki a Jackass-láz, amikor az MTV sugározni kezdte a sorozatot. A műsor lényege tulajdonképpen az, hogy néhány fiatal amerikai, köztük színészek, profi gördeszkások, hivatásos kaszkadőrök és barátaik, veszélyes, nevetséges mutatványokkal szórakoztatják magukat és egymást, gyakran a véletlenül arra járó gyanútlan idegenek, de legtöbbször a saját testi épségük kárára.

A Jackass nagyon hamar kinőtte a sorozatként rendelkezésére álló időkeretet, és egész estés film készült belőle, három is. De lehet ezt még fokozni, mert mint kiderült, a Jackass világszerte népszerű ugyan, de nem a legelső a műfajban.

Duudsonit: hivatásos őrültek és nyelvtanárok
Forrás: Hivatalos Duudsonit weboldal

Duudsonit (a szó az angol dude ’haver’ + a gyakori skandináv névvégződés: -son és a finn -i tővéghangzó + -t többes szám jele összekapcsolása lehet), – így hívja magát az a négy finn fiatalember, akik néhány évvel a Jackass elindulása előtt már javában ön- és közveszélyesek voltak, és mindenekelőtt szórakoztatóak. Valószínűnek tűnik, hogy Jukka, Jarppi, HP (Hannu-Pekka) és Jarno csak azért nem lett korábban híresebb, mint amerikai kollégáik, mert az utóbbiaknak nagyobb hátszelük és költségvetésük volt. De ez most pont a Jackassnek köszönhetően van változóban! Az amerikai és finn mókamesterek ugyanis jó barátok, sőt, rendszeresen szerepelnek egymás műsoraiban. 2010-ben Johnny Knoxville és Jeff Tremaine, a Jackass ötletgazdáinak segítségével a Duudsonit is betört az MTV-re, és ezzel  Amerikába is.

Duudsonit: hivatásos őrültek és nyelvtanárok
Forrás: extremeduudsonit.com

Kezdetben a Duudsonit finn nyelvű műsor volt, de a szélesebb ismertségre törekedve a készítők úgy döntöttek, angolra váltanak. Az újabb epizódokban már csak elvétve hallani finn szót, de ez szinte minden esetben káromkodás. A következő videóból megtudhatjuk, hogy milyen az, amikor a négy finn – mint oly’ gyakran – jót szeretne cselekedni, de abból mégis katasztrófa lesz. Jukka, Jarppi és HP nyári munkát vállalnak, Satan (Sátán), a malac sajnos nem mehet velük.

A négy Duudson fontosnak tartja, hogy közvetítse a finn nyelv szépségét a világ felé, így leforgattak néhány oktatóvideót, amelyekben általuk hasznosnak, ha nem elengedhetetlennek ítélt finn kifejezéseket tanítgatnak a nézőknek. Mivel mi is fontosnak tartjuk, hogy a Rénhírek olvasói felkészültek legyenek, és egyetértünk a készítőkkel abban, hogy ezen kifejezések nélkül aligha lehetne túlélni akár csak egy napot is Finnországban, megosztjuk ezeket a videókat.

1. Az első „óra” anyaga a köszönés, Jukka és Jarppi egy egyszerű, informális köszönési formát tanít meg nekünk: terve ’szia’.

2. A második videó segítségével felkészülhetünk arra az esetre, ha a rendőrség elkapna minket gyorshajtásért, és feltennék a kérdést: milyen gyorsan mentünk. A válasz: sata lasissa, szó szerinti jelentésben ’száz az üvegben’, vagyis ’amilyen gyorsan csak tudok’. A finn kifejezésben a sata a régi autók maximum sebességére, a lasi pedig a sebességmérőre utalhat.

3. A harmadik órán több kifejezést is tanulunk. Az első: ei se satu ’nem fáj’, aztán valamiért sértegetünk: jätkä on eläin ’a srác egy állat’. Egyébként a jätkä szó szerinti jelentése ’favágó’, de használják ’haver’, ’srác’, ’csavargó’ jelentésben is. Kiegészítésként Jarppi hozzáteszi, hogy sängyssä ’ágyban’. A sänky ’ágy’ ’ágyban’ alakját úgy kapjuk meg, hogy a főnévhez hozzátesszük a -ssä ’-ban/ben’ jelentésű helyhatározóragot.

A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek

A világért sem szeretnénk, hogy meggyűljön a bajunk a Médiahatósággal, így a kényesebb videókat már csak linkelni fogjuk.

Kedvelt játékuk a Duudsonoknak a „follow the leader”, vagyis a ’kövesd a vezért’, aminek az a lényege, hogy az aktulális vezér kitalál valami eszetlenséget, amit a három másiknak utánoznia kell. Akinek nem megy, az kiesik. A kiesőkre természetesen később büntetés vár. A finn nyelv szépségei mellett tradicionális finn szokásokat is megismerhetünk a műsort nézve. Egyebek közt a finn szaunázás élvezeteibe és a jég alatti úszás veszélyeibe avatnak be a fiúk. De a Duudsonok nem csak csínytevéseikről, odaadó állatszeretetükről is híresek. Malacukat, Britneyt úgy elkényeztetik, hogy még a születésnapját is ünneplik, de ha Cindy és Frank, a birkák elfáradnak az utazásban, gazdáik csakis a legjobb szállással hajlandók kiegyezni számukra.

Végül elérkeztünk az legnagyobb és egyben utolsó szörnyűségek listájához. Ugyanis a kórházak gyakorta látják vendégül hőseinket, egy-egy rosszul sikerült mutatványuk után: törött bordák, felrobbantott házak, az igazán erős idegzetűeknek pedig itt van az emberi Darts tábla.

A Duudsonit figyelmeztetésével búcsúzunk: Tää on Duudsoni elämää! Älä elä näin! ’Ez a Duudson-élet! Ne élj így!’

További olvasmányok

Hivatalos honlap

Facebook-oldal

Magyar nyelvű epizódok az Mtv Hungary honlapján (bár az igazi kemény fiúk és lányok finn nyelven nézik!)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X