0:05
Főoldal | Rénhírek

Átnevezték a Károlyi Mihály utcát

Látszólag mindegy, hogy Kossuth utca vagy Kossuth Lajos utca, Petőfi tér vagy Petőfi Sándor tér. De nem mindig.

nyest.hu | 2014. február 20.

Balázs nevű olvasónk küldte az alábbi képet, és azt kérdezi, ennek vajon mi értelme.

Károlyi Mihály helyett Károlyi
Károlyi Mihály helyett Károlyi
(Forrás: S. Balázs)

Mi sem tudjuk, mi indokolta az „átnevezést”, csupán sejthetjük. Károlyi Mihály magyar miniszterelnök személye megosztja a politikai közvéleményt. Többen őt teszik felelőssé Trianonért és a a Tanácsköztársaság megalakulásáért. Bár történészek számára nyilvánvaló, hogy a helyzet ennél jóval bonyolultabb, Károlyi Mihály az utóbbi időben kétségtelenül „kegyvesztett lett”: szobrát eltávolították a parlament közeléből.

A puszta Károlyi elnevezés azonban nem feltétlenül rá utalhat, hiszen a Károlyi család meglehetősen kiterjedt, és sok tagja játszott ilyen vagy olyan szerepet a magyar történelemben. A Károlyi utca bármelyikük nevét viselheti, például Károlyi Gyuláét, aki Horthy Miklós veje volt. Az átnevezés tehát valódi átnevezés, vélhetően fontos, szimbolikusnak szánt döntés eredménye. Azt persze mi sem értjük, a régi táblát miért nem távolították el suttyomban. Az sem világos, hogy vajon az utca lakóinak be kellett-e menniük a megfelelő hivatalba, hogy átírják a címüket személyi okmányaikban, és vajon az utcában székelő cégeknek új bélyegzőt kellett-e készíteniük. Az átnevezések ugyanis ezzel szoktak járni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. február 20. 12:04
1 Wenszky Nóra

A közterületek el- és átnevezését ez a rendelet szabályozza.

94/2012. (XII. 27.) Főv. Kgy. rendelet a közterület- és városrésznevek megállapításáról, azok jelöléséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól (Fővárosi Rendelettár)

Eszerint változás esetén "az érintett lakosságot lakcímbejelentési kötelezettség nem terheli".

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ingyen postázzák az új lakcímkártyát. Persze ez a céges pecséteken nem segít és a cégbírósági bejegyzéseken sem, meg a bankszámlákon szereplő címen sem.

Ugyanez a rendelet kimondja, hogy az elnevezéstől számított 15 éven belül (korábban ez a korlát 10 év volt) nem lehet megváltoztatni a közterület nevét.

Ugyancsak ez a rendelet mondja ki, hogy "A megváltoztatott közterületnevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új utcanévtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi utcanévtáblát két év múltán az elhelyező szervnek el kell távolítania."

10 éve 2014. február 20. 12:15
2 siposdr

Re: Mi sem tudjuk, mi indokolta az „átnevezést”, csupán sejthetjük.

Nos, létezik egy MTA anyag "ÖSSZEFOGLALÓ

A XX. SZÁZADI ÖNKÉNYURALMI RENDSZEREKHEZ

KÖTHETŐ ELNEVEZÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ

SZAKMAI VIZSGÁLATRÓL" címmel. mta.hu/data/cikk/13/13/63/cikk_131363/osszefoglalalo__XX._szazadi_on

Itt a 107-108 oldalon Károlyi Mihály nevével öszefüggésben ezt a konklúziót adják: "Nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy közvetlenül részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában; de vitatott történelmi szerepénél fogva nem javasolt, hogy róla közterületet, közintézményt nevezzenek el."

Ez az (ind)oka. A többiről a tudós társaságot tessék kérdezni.

10 éve 2014. február 20. 12:17
3 siposdr

Sajnos az előbb a teljes link címet nem tudtam normálisan ideírni, most két részletben smittelem ide.

mta.hu/data/cikk/13/13/63/cikk_131363/

osszefoglalalo__XX._szazadi_onkenyuralmi_rendszerek_b.pdf

10 éve 2014. február 20. 15:42
4 Galván Tivadar

Úgy látom, Tarlós (vagy Rogány?) utolsónak rúg még egyet Károlyin.

10 éve 2014. április 13. 09:52
5 El Vaquero

@Wenszky Nóra: nem csak ez szabályozza. A Fidesz hozott erről egy törvényt, (2012. évi CLXVII. törvény törvény, az idevágó része a 4. szakasz), és ennek alapján az egész országban változtatják meg az az önkényuralmi szerepükről ismert emberekről elnevezett utcák neveit. Tipikusan a tanácsköztársaság résztvevőiről elnevezett utcák érintettek. Olvastam erről, mert pl. Pakson is ez volt, 4-5 utcát is átkereszteltek nemrégiben. Az benne a vicc, hogy 100-ból 101 ember (közöttük én sem, pedig laktam ott) azt sem tudta, hogy Szabó Erzsébet, Alpári Gyula, Rajk László, Takács György ilyen tanácsköztársaságos őskomcsi figura volt, azt hitték/hittem, hogy a város régi polgárai voltak, akik anno sokat tettek a városért. A 102. ember is a 100-ból csak akkor tudta, ha történész. Főleg a Szabó Erzsébet utcán ment a vita, mert elmegy átlag női névnek, az utca lakóközössége petícióval harcolt, de végül az önkormányzat mindenképp átnevezte az utcát. Ezzel a komcsi nevekkel a város az erőműépítésben segédkező oroszoknál akart bevágódni, olyan utcanevek mellet, mint a Kurcsatov. A másik poén az, hogy több gimnázium nevében ott virít a Ságvári Endre, azt bezzeg nem cserélik le, mert jól van az úgy. Ez is ilyen Fidesz logika, megint nem gondolták át, de azért viszketett a markuk, hogy intézkedjenek egy jóízűt.

10 éve 2014. április 13. 12:56
6 El Vaquero

@El Vaquero: wtf, ezt sikerült ritka igényesen megszövegeznem. Törvény törvény, ről bla-bla ről bla-bla, ről. Meg Fidesz-logika.