0:05
Főoldal | Rénhírek

Ásítanak a magzatok

Valóban ásítanak a magzatok a méhen belül – derítette ki egy brit kutatócsoport, amely szerint azonban nem az álmossággal, hanem az agyi fejlődéssel függ össze a jelenség.

MTI | 2012. november 26.

A 4D-ultrahangos felvételeken is látható jelenség a szakemberek szerint az agy fejlődéséhez szükséges. Az ásítás és más hasonlóan bonyolult izommozgások ugyanis idegi impulzusokat küldenek az agyba, ezzel programozzák a normális működésre  olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban. Az újfajta ultrahang elterjedése óta számos képen látható, amint a magzat ásít. Ez vitát váltott ki a kutatók körében, többen azon a véleményen voltak, hogy ilyenkor a kicsik csak tátognak.

A brit Durham Egyetem munkatársai azonban 15 egészséges magzat követéses vizsgálata után immár biztosak abban, hogy nem pusztán erről van szó. A 24-36. terhességi hetek között készült felvételek elemzésekor azt figyelték, hogy milyen hosszan tartják a magzatok a szájukat kattanásig nyitva, és mennyi ideig tart a száj becsukása. Ezek az adatok ugyanis különböznek az egyszerű tátogás és az ásítás esetében.

 Eredményeik szerint az ásítás gyakorisága  vagyis amikor a kicsik szignifikánsan hosszabb ideig tartották nyitva a szájukat, mint amennyi időn át a becsukás tartott  kétszerese az egyszerű tátogásnak  írták a szakemberek a PLOS ONE című folyóiratban. Az ásításról úgy tartják, hogy az ragadós az emberek között, de ez a tulajdonság a gyermekekben csak ötéves kor után alakul ki.

Ásítanak a magzatok
Forrás: Wikimedia Commons / Madcapslaugh

Korábbi kutatások szerint az ásítás fejlődése „U alakú”, mert a koraszülöttek gyakrabban ásítanak, mint az időben világra jött babák, ugyanakkor a kisiskolások többször ásítanak, mint az óvodások. Az új kutatás alátámasztani látszik a korábbiakat, mivel arra utal, hogy a magzatok a 24. terhességi hétben óránként átlag kétszer ásítanak, míg a 36. héten szinte egyáltalán nem.

Nadja Reissland, a kutatás vezetője szerint az eredmények „arra engednek következtetni, hogy az ásítás és az egyszerű szájnyitás egyaránt a korai fejlődésben játszik szerepet. Maga az ásítás az agy meghatározott részeit készteti fejlődésre. Felnőttként is talán amiatt ásítunk, hogy az agyunk felhívja a figyelmet arra, hogy fáradt, a magzati életben azonban éppen ellenkezőleg, az agyat készteti működésre az ásítás”.

Reissland szerint a továbbiakban érdemes volna különböző nem egészséges és kémiai anyagoknak kitett magzatok ásítását is vizsgálni, így az orvosok következtetni tudnának a magzatok esetleges rendellenességeire az ultrahangos vizsgálatok során látott ásításokból.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. november 26. 15:59
1 Sultanus Constantinus

Ha a magzatot víz veszi körül, hogyhogy nem fullad meg ásításkor? Na ezt magyarázzák meg a tudósok.

11 éve 2012. november 26. 16:19
2 Fejes László (nyest.hu)

@Földönkívüli: Az nem érdekel, hogy ha nem ásít, akkor miért nem fullad meg? Mégis, szerinted hogy jut oxigénhez a magzat? Ideje lenne egy kis köldöknézésnek.

11 éve 2012. november 26. 20:02
3 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): Azért ennyire hülyének ne nézz, tudom, mire való a köldökzsinór. Ettől még belemehet a tüdejébe a víz, ha kinyitja a száját.

11 éve 2012. november 26. 20:28
4 szigetva

@Földönkívüli: Ne csináld már: a magzat tüdejében nincsen levegő, hogy is kerülne oda. Akkor kerül bele először levegő, amikor születés után felsír.

11 éve 2012. november 26. 20:33
5 Olman