0:05
Főoldal | Rénhírek

Ahol könnyebb franciául, mint angolul

A kanadai legfelsőbb bíróság túlzottnak ítélt meg egy québeci rendeletet, amely korlátozta az angol nyelvű oktatásra való jogosultságot.

nyest.hu | 2010. június 3.

Kanadának két hivatalos nyelve van, az angol és a francia, de ha valaki angol nyelven szeretné taníttatni gyermekét Québecben, akkor igencsak komoly nehézségekbe ütközhet. Az enyhén nyelvparanoiás tartomány ugyanis 2002-ben hozott egy rendeletet, amely szinte lehetetlenné tette az angol nyelvű oktatáshoz való hozzáférést a nem angol anyanyelvűek számára.

A tartomány korábbi törvénye szerint lehetőség volt arra, hogy egy év angol nyelvű magániskola után a szülők átírassák gyermeküket ingyenes állami angol nyelvű iskolába. Ez az a kiskapu, amit 2002-ben bezártak. A kevésbé francia nyelv mániás québeci szülők azonban megtámadták a rendeletet, és éveken át tartó jogi viták után a kanadai legfelsőbb bíróság is túlzottnak ítélte azt meg.

A québeci kormány most egy gyanúsan enyhe kompromisszummal állt elő. Eszerint bonyolult pontrendszerre épülne az angol nyelvű állami taníttatásra való jogosultság, amelynek háromévnyi magániskoláztatás is részfeltétele lenne, de a továbblépés utána sem lenne  automatikus. A szülőknek még ez után is el kellene magyarázni a minisztériumnak, hogy miért is kívánják gyermeküket angol nyelvű iskoláztatásban részesíteni. Az új módosítási javaslatot továbbra is sokan angol nyelv ellenesnek ítélik, így újabb jogi viták várhatók – számol be a CBC news.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. június 3. 21:32
1 Lazarka

A cikk érdekes, de a nyestnek szerintem nem kéne belemenni az angol-francia ellentét továbbközlésébe, amit az angol nyelvű forrás a 'nyelvparanoiás' és 'nyelvmániás' kifejezésekkel érzékeltet.

13 éve 2010. június 8. 12:13
2 ppeli.geo

Köszönjük az elfogultság ellen irányuló kommentjét.