0:05
Főoldal | Rénhírek
Levelek a Középnyugatról

A szivárvány minden színében – szolidaritás és betűtészta

Kvír, interszex, aszexuális? A nemi és szexuális kisebbségeket jelölő LBMT betűszó egyre bővül, de mi köze a jópofa színes vászonzsákhoz és a vérszomjas gyarmatosítókhoz?

Takács Bogi | 2017. január 31.

Néhány levéllel korábban említettem az amerikai LMBT-közösségen belül fennálló ellentéteket – konkrétan azt, hogy a gazdag meleg ügyvédek nem feltétlenül akarnak a transznemű emberek jogaiért a végsőkig harcolni. Ezzel kapcsolatban érkezett a kérdés: milyenek ezek az ellentétek? Amerikában egyik hevesen vitatott téma a betűszó kérdése. Ez nem csak egyszerű helyesírási téma, hanem az identitáspolitikához is kapcsolódik. Kiket lehet egyáltalán az LMBT-közösségbe sorolni? Ide tartoznak az aszexuális emberek? Mit tegyünk, ha a betűszó kimondhatatlanul hosszúvá válik? Vagy ha egyesek tiltakoznak, hogy ők mégsem szeretnének a többi alcsoporttal közösködni?

Ahhoz, hogy részletekbe menően tárgyalhassuk a témát, először át kell tekinteni a meglévő csoportokat és a betűlevesben hozzájuk tartozó betűket – erről lesz szó most, az ellentétekről pedig várhatóan jövő héten.

“A sokféleség erőssé tesz” – német felvonulók
“A sokféleség erőssé tesz” – német felvonulók
(Forrás: CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia Commons)

Angol nyelvterületen az LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender – 'leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű') vagy ritkábban GLBT rövidítés az alap, a magyar LMBT megfelelője; de ennek a kifejezésnek a korlátai mára nyilvánvalóvá váltak. Sok angol anyanyelvű ember érzi úgy, hogy ő nem meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű, de heterónak sem heteró. Milyen egyéb betűket lehet még a rövidítéshez toldani? A betűk egyre gyűlnek, de a sorrendjük viszonylag kötött: LGBTQIA, ritkán LGBTQIAP, illetve leginkább őslakos szövegkörnyezetben előfordul az LGBTQIA2S. Ha a beszélő ki akarja fejezni, hogy ez még mindig nem tökéletes és valaki tuti kimaradt, hozzátehet egy + jelet, pl. LGBTQIA+ vagy akár csak LGBT+.

Mi az a kvír?

A Q betű a queer ('furcsa, ferde') rövidítése. Ez a szó eredetileg kimondottan durva sértésnek számított; sokkal inkább, mint például a magyar ferdehajlamú. Körülbelül a magyar buzival lehet összehasonlítani, de azzal ellentétben nem kötődik konkrét nemhez. Miután angolszász nyelvterületen egyre többen használták dacból önmegnevezésként, napjainkra sokkal semlegesebbé vált, habár azért időnként inzultusként is előfordul. Aki queer, az tuti nem heteró, de nem feltétlenül tartozik a G, L, B betűk hatálya alá sem (habár ha akar, tartozhat). A szó magyarul feltűnik olykor fonetikusan, kvír-ként leírva is.

A queer gyűjtőfogalomként is használható, ide értve a meleg, leszbikus, biszexuális és mindenféle nem heteró nemi orientációjú embereket, de ez a fajta nyelvhasználat egy hangos kisebbségnek nem tetszik; mondván, hogy hát ez a szó eredetileg mégis csak sértés volt, nem kéne annak titulálni boldog-boldogtalant. Aki magára szeretné használni, ám tegye, de őket hagyják ezzel a queer-dologgal békén. (Ez főleg idősebb beszélőkre jellemző.) A legbiztosabb, ha megvárjuk, hogyan azonosítja az adott személy magát. Aki transznemű és/vagy interszex, az nem feltétlenül queer, mert a queer elsősorban a nemi orientációra vonatkozik – tehát arra, kit szeret valaki, nem arra, hogy saját maga kicsoda.

“Queer Parade” LMBT-felvonulás Csehországban. Gyűjtőfogalom
“Queer Parade” LMBT-felvonulás Csehországban. Gyűjtőfogalom
(Forrás: Martin Strachoň / Wikimedia Commons, GFDL 1.2)

Többféle nem

Az I betű jelentése interszex, ide azok az emberek tartoznak, akik a természetes nemi jellegeik alapján nem sorolhatóak be egyértelműen se férfinak, se nőnek. Rengetegféle interszex variáció létezik, a különböző kromoszómaeltérésektől a hormonális alapú különbségekig széles a skála.

Ha valaki interszex, attól még természetesen lehet akármilyen szexuális orientációja és nemi identitása – lehet cisznemű heteró férfi, aszexuális transznemű nő, lehet nem bináris nemű és így tovább. Angolul ez egyértelműbb, mert a sex szó inkább biológiai, a gender inkább társadalmi jellegű nemre utal, míg magyarul mindkettőt nemnek szokás fordítani.

Tolakodó szövetségesek?

Azzal kapcsolatban heves viták dúlnak, mire vonatkozik az A betű. Leggyakrabban az asexual, 'aszexuális' szó rövidítésének szokták tekinteni, de párhuzamosan emellett régóta létezik az ally, 'szövetséges' változat is – ez az olyan cisznemű, heteró stb. emberekre utal, akik kiállnak a többiek jogai mellett. Az ally feloldást sokan sértőnek tekintik, mert egyfelől aki csak “társutas”, az nem tapasztal hasonló mértékű diszkriminációt, másfelől ez a változat a gyakorlatban általában kiszorítja a rövidítésből az aszexuális embereket. Újabban az asexual mellett (nem helyett!) az aromantic és agender szavakat is olykor ide sorolják. Aromantikus az az ember, aki nem érez romantikus vonzalmat; ez gyakran, de nem feltétlenül jár együtt az aszexualitással. Agender pedig az az ember, aki semmilyen nemhez sem tartozik. Ez teljesen önmeghatározás kérdése, és valaki lehet agender tulajdonképpen bármilyen külsővel, nemi szereppel és biológiai jellegekkel.

Kettő vagy több

Telepes (settler) Észak-Amerikában mindenki, aki nem őslakos (indigenous) – ez a kifejezés eredetileg indián aktivistákhoz köthető, de egyre jobban terjed az amerikai közbeszédben, főleg a baloldalon. Később terveim szerint erre a témára is részletesen kitérek. A viszonylag ritkán megjelenő P betű a pansexual, 'pánszexuális' rövidítése. Ők azok az emberek, akik bármilyen nemű emberhez vonzódnak. Ez hasonló, mint a biszexuális, egyéni preferencia kérdése, hogy ki melyiket használja – a gyakorlatban sokszor előfordul a bi/pan gyűjtőfogalom. A pánszexuális használói olykor azzal érvelnek, hogy a biszexuális bi- előtagja a férfiakra és a nőkre vonatkozik, így kizárja a nem bináris nemű embereket, mintha őirántuk nem lehetne vonzalmat érezni. Viszont erre a biszexuális használói azzal vágnak vissza, hogy a bi- nem feltétlenül a férfiakra és nőkre utal, hanem arra, hogy valaki a saját neme és más nemek iránt is vonzódik – tehát a kettősség ebben a formában jelenik meg.

A leginkább észak-amerikai őslakos szövegkörnyezetben a betűszóhoz adott 2S (vagy &2S, vagy csak egyszerűen 2) a two-spirit vagy two-spirited, 'kétszellemű' rövidítése. Ez egy viszonylag modern gyűjtőfogalom, és a különböző őslakos népek férfitól és nőtől eltérő nemi szerepeit jelöli. Értelemszerűleg a részletek népről népre változnak, de számos őslakos kultúrában létezik hasonló. A keresztény gyarmatosítók anno tűzzel-vassal küzdöttek a különböző nemi variációk ellen, így mára előállt az a helyzet, hogy a korábban teljesen elfogadott harmadik, negyedik stb. nem tagjait mind őslakos, mind telepes kontextusban érheti hátrányos megkülönböztetés. A two-spirit nem igazán fedi le ugyanazokat a kulturális nemeket, mint az LGBT... többi eleme, így gyakran előfordul, hogy valaki magát egyszerre azonosítja kétszelleműként és például melegként, vagy transzneműként. Susan Allen, a minnesotai képviselőház lakota származású tagja például kétszellemű és leszbikus.

Susan Allen 2012 óta képviselő
Susan Allen 2012 óta képviselő
(Forrás: Mark Dayton / Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Egész zsáknyi identitás

Jól látható, hogy egyértelműen afelé mutat a tendencia, hogy minél szélesebb körben bekerüljenek a betűszóba a különböző nemi, szexuális kisebbségek, lehetőség szerint tételesen felsorolva. Emögött leginkább az a motiváció, hogy ha a melegeket meg a leszbikusokat stb. meg lehetett nevezni, akkor senki más se maradjon ki. Létezik a GSM, gender and sexual minorities 'nemi és szexuális kisebbségek' betűszó, de ezt a gyakorlatban kevesen használják. Viszont a GLBTQIA+... meg kimondhatatlan. Ezért született az az újítás, hogy átrendezik a betűket, hogy egy szót alkossanak: a QUILTBAG jelentése kb. 'díszes varrott szövettáska/zsák'. Ez egy angol összetett szó, egyértelmű, hogyan kell kimondani – és ha nagyon akarjuk, még a sokszínűség jelentéstartalmait is hordozza. Az ellenzői szerint viszont a QUILTBAG túl gyerekes és jópofizó, nehéz komolyan venni. Bővíteni sem nagyon lehet.

Quilt a 19. századból. Az amerikai népművészetben elterjedtek a színes varrott díszítések
Quilt a 19. századból. Az amerikai népművészetben elterjedtek a színes varrott díszítések
(Forrás: Chicagói Művészeti Intézet)

Probléma akkor adódik, ha valakit a betűszóba raknak, pedig nem szeretne oda tartozni. Sőt a kiszorítósdi sajátos válfaja, ha valakire rámondják, ő biztos nem szeretne a betűszóba kerülni, pedig dehogynem – vagy ha azzal jönnek, az ő neme csak az interneten létezik. Erről a következő levelemben fogok mesélni!

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (10):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
7 éve 2017. január 31. 18:25
1 majia

Egész egyszerűen nem igaz, hogy kettőnél több nem létezik. Vannak, hermafroditák, de ők is a két nem közötti átmenetet képviselik. Attól, hogy valaki például női szereopeket vállal, esetleg "férfiből nővé operáltatja magát", nem lesz nő. Nőiesen viselkedő, elnőiesedett -sített férfi lesz. Egész egyszerűen nincs 56, vagy 74, gender. Férfi és nő van. Vannak férfias nők, nőies férfiak, vannak se nem férfias, se nem nőies férfiak, és nők. Egy-egy, a normától eltérő, szokatlan viselkedés, vagy magunkró való gondolkodás nem alkot új nemi kategóriákat.

7 éve 2017. február 1. 10:46
2 Sultanus Constantinus

Hát, szerintem ott már nagyon nagy gáz van, ha az embereknek nincs jobb dolguk, mint azon lovagolni, hogy mit jelentsen és mit ne egy rövidítés. :) (Én ilyet eleve ki sem találtam volna, persze ez más kérdés.)

@majia: Teljes mértékben egyetértek.

7 éve 2017. február 1. 12:26
3 nadivereb

@majia: "Egész egyszerűen nem igaz, hogy kettőnél több nem létezik"

Tessék, itt egy link: www.isna.org/faq/conditions

Ezek szerint márpedig de, igaz. Persze lehet azon kötözködni, hogy ezek az állapotok hol helyezkednek el a férfi-nő skálán, viszont az tény, hogy a "férfi" és "nő" nem elvágólagos fogalmak és nem írnak le mindenkit. Erről szól az egész. És elég sok további olvasnivaló is van az oldalon, érdemes megnézni.

(Mellesleg a kommented első felében a hermafroditizmusról írsz, majd hirtelen váltasz, nemi szerepekről és "szokatlan viselkedésről" beszélsz a "gender" szót használva. Pedig a cikkben is le van írva, hogy a sex és a gender két különböző fogalom, csak történetesen magyarul ugyanazt a szót használjuk rájuk. Döntsd el, hogy a sex vagy a gender diverzitásával vitatkozol.)

7 éve 2017. február 1. 14:34
4 lcsaszar

Jaj, hagyjátok már. Mindenki azt hisz magáról, amit akar. Én pl. néha kutyának érzem magam. Na jó, kutyául, de az majdnem ugyanaz.

7 éve 2017. február 2. 09:57
5 Galván Tivadar

@lcsaszar: Én is, különösen, mikor az asszony azt mondja:

--Tivi, hozod ide a telefonomat?!

7 éve 2017. február 2. 23:30
6 hunnevvolna

MJHVJ minden jó ha a vége jó

BLBSZ bolond lukból bolond szél

AJAKAK addig jár a korsó a kútra

SZFÖF

AKABIM aki a-t mond mondjon b-t is

HIVN holnap is van nap

OMNVHNLVV

NRKAA nem rakod ki a ablakba

MHPHH

MHF

LF

LAAL

SNKK

MMAMI

7 éve 2017. február 2. 23:41
7 hunnevvolna

KNA kicsire nem adunk

SZH széltében hosszában

HH holtodiglan holtomiglan

II illő és igazságos

KK kárókatona

MLK mindenlébenkanál

KVO késvillaolló

LNY léptennyomon

LM lépesméz

LK lakatkulcs

LR lórúgás

MJ macskajaj

MV merő véletlen

IMLŐ

MM még melegében

MA még aznap

7 éve 2017. február 9. 08:35
8 majia

@nadivereb: Lehet, hogy nem fogalmaztam elég világosan, a biológiai és a társadalmi nem (gender) diverzitását is vitatom. Az elsővel kapcsolatban azt állítom, hogy az emberek 99.999%-a biológiailag nő illetve férfi, a maradék elenyésző kisebbség hermafrodita. A hermafroditákat sem tartom 3. biológiai nemnek, hanem a kettő közti átmenetnek.

A genderrel kapcsolatban azt állítom, hogy az szoros összefüggésben van a biológiai nemmel és az esetek túlnyomó többségében a társadalmi szerepkör egyezik a biológiai nemmel. Ritkán előfordul, hogy valaki biológiailag férfi, de nőként azonosítja magát. Én úgy gondolom, hogy ő ettől még nem lesz nő, csak nőies férfi. Továbbá tagadom, hogy létezne a női és férfi szerepkörökön kívül más társadalmi szerepkör. Nem mondom, hogy szikla-szilárdak a meggyőződéseim mindenben, lehet, hogy meggyőzhető vagyok, csak még senkinek nem sikerült.

7 éve 2017. február 9. 08:53
9 majia

@nadivereb: megnéztem a linket, köszönöm. Korábban már jártam ezen az oldalon és valamennyire ismerem ezt a témát. A különböző kromoszóma variációkből adódó rendellenességekkel élőket nevezem itt (lehet, hogy nem minden esetben helytállóan) hermafroditáknak. A lényeg az, hogy az x és y kromoszómák külön variációi nem alkotnak önálló biológiai nemeket, azok mind a férfi és a női átmenet különböző megnyilvánulásai. csak egy példát hozva, az androgyn nem egy önállő nem, ahogy neve is mutatja férfi és nő egyszerre, ugyanúgy mint a hermafrodita Hermész és Afrodité nevéből. A biológiai nem eléggé fekete-fehér, nagyon csekély számú kivételtől eltekintve, de ezek a kivételek sem önálló nemek, hanem a kettő "keverékei" ha úgy tetszik (ha nem akkor is).

7 éve 2017. február 14. 21:13
10 Szomorúszamojéd

Susan Allen sem éppen egy főnyeremény.