0:05
Főoldal | Rénhírek
Rágódás

A kenyered vagy a kenyeredet edd meg?

Tényleg elhagyható időnként a tárgyrag? És ha igen, mikor?

Kálmán László | 2010. december 11.

Éva kérdezi a következőt:

Edd meg a kenyered! Edd meg a kenyeredet! Mindkettőt helyesnek érzem. A tárgyrag ilyen esetben elhagyható? Hogy hívják ezt a jelenséget?

Nem tudom, van-e ennek a jelenségnek külön neve, én is csak úgy szoktam mondani, hogy a tárgyrag elhagyható, ha a névszói szerkezet alaptagjának első vagy második személyű birtokosra utaló toldaléka van. Én is úgy érzem, hogy majdnem mindig választhatunk a két alak között, sőt, a két forma szinte egyenértékű, talán a tárgyrag nélküli egy kicsit jellemzőbb a választékos stílusra, illetve sok szólásban ez az alak szokott inkább megjelenni (pl. szedd a lábad, add a kezed).

Nem tudom, mi a jelenség pontos történeti magyarázata, de azt tudom, hogy a tárgyrag kialakulása viszonylag kései fejlemény volt a magyar nyelvben. Valamilyen okból a első vagy második birtokosra utaló toldalékos alaptagokra nem terjedt ki, hogy őket is tárgyraggal kell ellátni, de ennek a pontos okát nem ismerjük.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. december 11. 10:03
1 knauszi

Csak egy apró adalék: "hazatalálsz még, szedd a lábodat..." (József Attila: Medáliák)

13 éve 2010. december 11. 12:53
2 birbiri

És a fogd be a SZÁD?

13 éve 2010. december 11. 12:54
3 tenegri

Valójában csak E/3-ban kötelező a tárgyrag, minden más számú és személyű birtokosnál elhagyható, nem csak első és második személyűnél. Pl.:

E/1 szedem a lábam

E/2 szeded a lábad

E/3 szedi a lábát

T/1 szedjük a lábunk

T/2 szeditek a lábatok

T/3 szedik a lábuk

Annyi látszik ezen, hogy az E/3 birtokos alak az egyetlen, melyről nem lehet úgy levágni a tárgyragot, hogy ami előtte volt, az változatlan maradjon (rövid vs hosszú mgh). Nem tudom persze, hogy ennek lehetett-e jelentősége vagy sem.

13 éve 2010. december 12. 19:20
4 ekwa

A személyes névmások tárgyesete is (egyes számban legalábbis) ezt a rendszert követi: engem, téged - de őt, azaz a birtokos személyragnak eleve van tárgyjelölő "értéke". Ez régi örökség lehet, az obi-ugor nyelvekben hasonlóan van. A 3. személy pedig egyébként is szeret "szabályosabban" működni, vö. én - mi, te - ti, de ő - ők.

12 éve 2011. december 30. 14:10
5 Feribá

Megeszem a kalapom.

10 éve 2013. november 27. 17:00
6 pind

Fogd be a szádat/szád/szájad/szájadat. Négyféle alak.

Más...

@ekwa:

Ha összevetem az "en-g-em" és "té-g-ed" szóalakokat más esetragozott névmásokkal (pl én-től-em, te-vel-ed), akkor a fenti két tárgyeset szóalakban "g" hang áll az esettoldalék helyén, mintha "g" lenne a tárgyrag. Lehet hogy régebben entem/téted volt a szóalak, vagy "g" volt a tárgyrag?

8 éve 2015. július 2. 12:11
7 honestesiologist

Lazán kapcsolódik a témához a nyelvi játékosság:

Auto-akkuzatív, vagy auto-tárgyeset, mikor a t-re végződő főnevek nem kapnak tárgyragot:

"Lemosom az ablakkeret." "Kinyitom a lakat."

Meg az, amit elnevezni sem tudok:

"Menj le a boltba kenyér." (i.e. kenyérért > kenyérér' > ~)