0:05
Főoldal | Rénhírek

A finn és észt Európa Kulturális Fővárosa együtt ünnepli a finnugor rokonságot

Az észt főváros, Tallinn és az attól mindössze 200 kilométerre fekvő finnországi Turku viseli 2011-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Balti-tengeri városok szoros együttműködést terveznek.

MTI | 2010. december 31.

A tallinni óváros éjféli harangszója kétszeres ünneplésre hívja majd az észt főváros lakóit: a balti állam tizenhetedikként csatlakozik az eurózónához, Tallinn pedig attól a pillanattól kezdve egy éven át Európa egyik kulturális fővárosa.

"A színháztéren nagyon távolról érkező, igen különleges vendégeket várunk" - mondta Jaanus Rohumaa, a megnyitóünnepség művészeti vezetője, többet azonban nem árult el. Két tűzijáték is lesz: az egyik a városközpont, a másik a Tallinni-öböl fölött; utóbbi Rohumaa elmondása szerint azt hivatott jelezni, hogy a kulturális év során "egy tengeri város történelmét mesélik majd el".

A tervek szerint a Tallinn-nál sokkal jobb anyagi helyzetben lévő Turku – a tallinni évad teljes büdzséje 16 millió, a turkuié 50 millió euró – nem konkurál majd az észt várossal; ellenkezőleg, a szervezők a művészeti és nyelvi – finnugor – rokonságot szeretnék hangsúlyozni.

Maris Hellrand, a tallinni szervezőiroda munkatársa elmondta: többek között közös utazási ajánlatokkal készültek az évre. Az együttműködés a finn kollégák szerint is jól halad. „A jelentősebb projektjeink közül legalább 12 közösen fut majd Tallinn-nal” – jelezte Cay Sevón turkui főszervező. Itt az évad ünnepélyes megnyitására csak január 15-én kerül sor.

Az ország legrégibb városának számító nyugat-finnországi település nagy hangsúlyt fektet a kultúra kedvező egészségügyi és közérzeti hatásaira. Ennek jegyében többek között művészien átalakított szaunák várják majd a látogatókat, a város orvosai pedig „kultúrkúrára” fogták betegeiket: több mint 5 ezer „kultúrareceptet” írtak fel pácienseiknek, akik az orvosi ajánlással ingyen vehetnek részt az évad egyes kulturális eseményein. A település a 2011-es kulturális évre 150 projekttel és több ezer eseménnyel készül, köztük egy Cirque Dracula című varietéshow-val, valamint a vitatott finn rendező, Kristian Smeds A Karamazov család című színházi darabjával.

A turkui szervezők összesen 2 millió látogatóra számítanak, körülbelül 15 százalékkal többre, mint egy átlagos évben. Tallinn ennél valamivel kevesebb, mintegy 200 ezer pluszlátogatóval számol. Az észt főváros lakossága 400 ezer, Turkué 176 ezer fő.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. január 1. 17:11
1 NZska

Finnugor rokonság?

Úgy látszik a hivatalos "tudomány" -ban a hülyeség határok nélküli.

13 éve 2011. január 1. 18:16
2 Ringelhuth bácsi

NZska: Ez egy MTI-hír átvétele, mint a fejlécben is látszik. Ebből két dolog következik:

1. A hivatalos sajtóügynökségekben a hülyeség határok nélküli.

2. Ugyanez érvényes a hivatásos hozzászólókra is.