0:05
Főoldal | Rénhírek
Bethlen Gábor, tudósai körében?

2000 forintos kérdés!

Olvasónk szívesen forgatja a pénzt, ezzel kapcsolatos kérdése is.

Fejes László | 2014. augusztus 21.

Herb álnevű olvasónk kérdezi:

Az imént egy 2000 Ft-os bankót vizsgáltam és a hátoldalon a következő feliratra bukkantam:

„Bethlen Gábor tudósai között”

Lehet ide vesszőt tenni, hogy az egyertelműség kedvében járjunk?

Bethlen Gábor, tudósai között?
Bethlen Gábor, tudósai között?
(Forrás: Wikimedia Commons / Magyar Nemzeti Bank)
Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a bankjegyen található szerkezet tökéletes. Tulajdonképpen egy csonka mondatról van szó, melyből hiányzik az állítmány, a felirat egy névszói szerkezet, a mondat alanya: Bethlen Gábor tudósai körében (tartózkodik/tanácskozik/ül/tölti idejét). A képek, irodalmi művek, cikkek gyakran kapnak ilyen címet: Mátyás király Gömörben, Kádár János az egyes villamoson, Lenin Novoszibirszkben, Sirályok a Szajna felett, Kisvasút a Bakony bércei között.

Olvasónk kérdése azonban nem az, hogy helyes-e a szerkezet vessző nélkül, hanem az, hogy helyes-e vesszővel is. Mint korábban megállapítottuk, csonka mondatról van szó, ezért érdemes megtekinteni a teljes mondatot vesszővel:

Bethlen Gábor, tudósai körében tartózkodik.

Bethlen Gábor, tudósai körében tanácskozik.

Bethlen Gábor, tudósai körében ül.

Bethlen Gábor, tudósai körében tölti idejét.

Könnyen beláthatjuk, hogy ezekben a mondatokban a vessző nem csupán felesleges, de zavaró is. Mivel nem értelmező jelzőről van szó (Bethlen Gábor, a fejedelem...), a vessző csak tagmondatokat választhat el. Ebben az esetben két tagmondattal lenne dolgunk, az egyik csak egy alanyból áll, a másik meg egy olyan, amelyből hiányzik az alany. Ez zavaros, nehezen értelmezhető szerkezet, ezért is kerülendő.

Talán valóban nem ennyire súlyos a helyzet, ha puszta névszói szerkezetről van szó. Ilyenkor a vessző után álló rész utólagos betoldásnak, kiegészítésnek értelmezhető. Mivel azonban az ilyen feliratok leginkább különállóan, nem hosszabb szövegek részeként állnak, nehéz olyan kontextust elképzelni, amikor ez igazán indokolt lenne. Összefoglalóan tehát azt mondhatjuk, hogy bár egyértelműen nem tekinthető hibásnak, a gyakorlatban csak ritkán indokolt – és a bankjegyen sem indokolná semmi.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. augusztus 23. 21:17
1 Janika

Önmabában a kifejezés kétértelmű.

1. Bethlen Gábor van a tudósai között

2. Valaki más van Bethlen Gábor tudósai között ám Gábor nincs jelen.

A vesszős verzió az 1. értelmezést engedné csak meg, azt amit a kép is ábrázol.